Αποκλεισμός-ΣΟΚ στον Β' Ημιτελικό! - κακά τα μαντάτα από την κλήρωση της Ελλάδας

17:32 9/5/2014 - Πηγή: TVNea
Ολοκληρώθηκε χθες βράδυ με επιτυχία ο B' Hμιτελικός γύρος του 59ου μουσικού διαγωνισμού της Eurovision στην Κοπενχάγη της Δανίας. 10 από τις 15 διαγωνιζόμενες χώρες κατάφεραν να λάβουν το χρυσό εισιτήριο για τον Μεγάλο Τελικό της διοργάνωσης, ενώ οι υπόλοιπες 5 πήραν το εισιτήριο... της επιστροφής.

Πιο λαμπερός και σίγουρα πιο ενδιαφέρον σε σχέση με τον πρώτο ήταν ο χθεσινός ημιτελικός, φυσικά λόγω και της συμμετοχής της Ελλάδας.
Οι Freaky Fortune και ο Riskykidd ανέβηκαν στη σκηνή με αριθμό εμφάνισης #13 και ξεσήκωσαν το κοινό, κάνοντάς το να χορεύει στους ρυθμούς του "Rise Up". Παρά το άγχος και τα ελάχιστα μικροπροβλήματα, η ελληνική συμμετοχή κατάφερε να επιτύχει τον σκοπό της και να προκριθεί στον αυριανό Τελικό.

Ωστόσο, ο Β' Ημιτελικός έκρυβε πολλές εκπλήξεις - για κάποιους ευχάριστες αλλά και για κάποιους δυσάρεστες - όσον αφορά τις χώρες που άκουσαν εν τέλει το όνομά τους να προκρίνεται και εκείνες - ή μάλλον εκείνη - που κανείς δεν περίμενε ότι θα αποκλειστεί από τον Ημιτελικό. Ελβετία, Σλοβενία, Πολωνία, Ρουμανία, Νορβηγία, Ελλάδα, Μάλτα, Λευκορωσία, Φινλανδία και Αυστρία ήταν η τυχερή 10άδα των συμμετοχών, που θα απολαύσουμε ξανά στη σκηνή αύριο βράδυ, με το περισσότερο χειροκρότημα να λαμβάνουν το ελληνικό και το αυστριακό κομμάτι.

Εκτός Τελικού όμως βρέθηκε αναπάντεχα το Ισραήλ, μία από τις δυνατότερες και πλέον δημοφιλείς συμμετοχές του φετινού διαγωνισμού. Η Mei Feingold και το τραγούδι της "Same Heart", μετά από μία εντυπωσιακή εμφάνιση επί σκηνής και ένα θερμότατο χειροκρότημα του κοινού, δεν άκουσαν το όνομα της χώρας τους να προκρίνεται στον Τελικό της διοργάνωσης. Το Ισραήλ ήταν μεταξύ των 5 φαβορί του Β' Ημιτελικού (Ελλάδα, Ρουμανία, Αυστρία, Ισραήλ, Νορβηγία) αλλά όπως αποδείχθηκε κάτι πήγε στραβά και οι Ευρωπαίοι το άφησαν απ' έξω. Πολλοί κάνουν λόγο και για εσκεμμένο σαμποτάζ, όπως πολλάκις έχει γίνει σε δυνατές συμμετοχές στο παρελθόν (Ολλανδία 2005, Κύπρος 2006-2007, Βέλγιο 2006, Δανία 2006, Νορβηγία 2011 κ.α).

Σχετικά με τη σειρά εμφάνισης των χωρών στον Μεγάλο Τελικό του Σαββάτου, η κατάταξη αφήνει πολλά "ερωτηματικά" αναφορικά με τις προθέσεις και τις σκέψεις των διοργανωτών. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των 10 νικητών του Β' Ημιτελικού, η Σλοβενία, η Μάλτα, η Ελβετία και η Φινλανδία ήταν οι μόνες χώρες που κληρώθηκαν να εμφανιστούν στο β' μισό του Τελικού, ενώ λίγο νωρίτερα και 5 από τις 6 χώρες που προκρίνονται απευθείας είχαν την τύχη να κληρωθούν στο β' μισό (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο), με τη Γερμανία να περιορίζεται στο α' μισό.

Επομένως, το παζλ της σειράς εμφάνισης απέδειξε πως οι δυνατότερες συμμετοχές αναμένεται να ανέβουν επί σκηνής στο πρώτο μισό του Τελικού (θέσεις 1-13), ενώ στη συνέχεια μόλις 2-3 ισχυρές χώρες θα ξεχωρίσουν από το β' μισό (θέσεις 14-26).

Η αναλυτική σειρά εμφάνισης, έτσι όπως την διαμόρφωσαν οι Δανοί διοργανωτές, είναι:

1. Ουκρανία
2. Λευκορωσία
3. Αζερμπαϊτζάν
4. Ισλανδία
5. Νορβηγία
6. Ρουμανία
7. Αρμενία
8. Μαυροβούνιο
9. Πολωνία
10. Ελλάδα
11. Αυστρία
12. Γερμανία
13. Σουηδία
14. Γαλλία
15. Ρωσία
16. Ιταλία
17. Σλοβενία
18. Φινλανδία
19. Ισπανία
20. Ελβετία
21. Ουγγαρία
22. Μάλτα
23. Δανία
24. Ολλανδία
25. Σαν Μαρίνο
26. Ηνωμένο Βασίλειο

Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε, μεταξύ των 13 πρώτων θέσεων διαγωνίζονται: Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν, Νορβηγία, Ρουμανία, Αρμενία, Ελλάδα, Αυστρία και Σουηδία, με τη χώρα μας να ακολουθείται από την Conchita Wurst, στοιχείο καθόλου ενθαρρυντικό για την έκβαση της συμμετοχής μας, αφού έλαβε το θερμότερο χειροκρότημα από το κοινό και έχει ανέβει πλέον στη 2η θέση των στοιχημάτων! Σύμφωνα με τις "παραδόσεις" και τις στατιστικές του διαγωνισμού, κομμάτια που τυχαίνει να εμφανίζονται πριν από κάποιο μεγάλο φαβορί συνήθως... στραβοπατούν στον πίνακα της βαθμολογίας, όπως έχει συμβεί και με εμάς το 2012 (Ελλάδα και μετά Σουηδία - Loreen) αλλά και το 2006, όταν η Άννα Βίσση, μολονότι θεωρούταν ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί της διοργάνωσης, δεν κατάφερε να μπει στην τελική πεντάδα, όπως όλοι ανέμεναν, αφού μετά από αυτήν ανέβηκαν στη σκηνή τα τέρατα της Φινλανδίας, τα οποία και κέρδισαν.

Παράλληλα, ιδιαίτερα ευνοημένοι από την κατάταξη και τους χειρισμούς των διοργανωτών φαίνεται πως βγαίνουν τα εξής φαβορί:

α) η Σουηδία, η οποία παρόλο που κληρώθηκε στο α' μισό της δόθηκε η καλύτερη δυνατή θέση (13η)
β) η Ουγγαρία, η οποία εμφανίζεται 21η, ενώ πριν και μετά από αυτήν εμφανίζονται αδιάφορα κομμάτια
γ) η Ολλανδία, που ανέβηκε απότομα στα στοιχήματα μετά τον α' ημιτελικό και κατέχει την ευνοϊκότατη 24η θέση εμφάνισης
δ) το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα κλείσει τον διαγωνισμό
Keywords
Τυχαία Θέματα