Του... επίορκου το κάγκελο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Υπάλληλοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ: Ο ένας καρφώνει τον άλλον!

Σε σκληρό πόκερ εξελίσσεται, σύμφωνα με τη NEWSBOMB, το θέμα της διαθεσιμότητας διοικητικών υπαλλήλων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας με όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα

να ακούγεται στους διαδρόμους διαφόρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας: «Ας τολμήσουν να με απολύσουν και θα τα βγάλω όλα στη φόρα»!

Αυτή η φράση ακούγεται συγκεκριμένα πολύ το τελευταίο διάστημα και σε μεγάλο ΤΕΙ της Αττικής όπου στο παρελθόν έχουν επισημανθεί και καταγγελθεί τοποθετήσεις με «φωτογραφικά κόλπα» αρεστών της διοίκησης σε θέσεις καθηγητών τμημάτων, αλλά και μονιμοποιήσεις διοικητικών υπαλλήλων που δεν είχαν κλείσει πενταετή εργασία κατά πώς ορίζει ο νόμος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε ΑΕΙ και ΤΕΙ επικρατεί αλαλούμ με διοικητικούς υπαλλήλους να «καρφώνουν» στο υπουργείο Παιδείας συναδέλφους τους. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα μιας διοικητικής υπαλλήλου η οποία όπως καταγγέλλεται στο υπουργείο μονιμοποιήθηκε βάση πλαστής βεβαίωσης που πιστοποιούσε πως έκλεισε πενταετία μετά τη συμμετοχή της σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η συγκεκριμένη μονιμοποιήθηκε το Νοέμβρη του 2011 έχοντας «καταγράψει» στα επίσημα έγγραφα του ΤΕΙ όπου εργάζεται εμπειρία 5 ετών, έξι μηνών και έξι ημερών...

Η τακτική της μονιμοποίησης υπαλλήλων με τη χρήση του επιχειρήματος πως δήθεν συμμετείχαν σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ως φαίνεται ήταν αρκετά συνηθισμένη για την τακτοποίηση υπαλλήλων αρεστών είτε σε έναν συνδικαλιστικό πυρήνα είτε στη διοίκηση (σε ορισμένες περιπτώσεις).

Όπως αναφέρει η NEWSBOMB, χαρακτηριστικό επίσης το παράδειγμα, υπαλλήλου με συνδικαλιστική δράση σε μεγάλο ΤΕΙ της Αττικής ο οποίος έλαβε προσωποπαγή θέση μόνιμου καθηγητή τον Ιανουάριο του 2013 και λίγους μήνες μετά εξελέγη στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., κόμματος του οποίου στις εκλογές του 2004 υπήρξε υποψήφιος βουλευτής. Δεν χρειάζεται να πούμε με ποια στελέχη και υπουργούς διατείνεται ότι έχει επαφές.

Υποθέσεις στη Δικαιοσύνη

Δεν είναι τυχαίο, πάντως, πως αυτήν τη στιγμή στη Δικαιοσύνη υπάρχουν αρκετοί φάκελοι υπό διερεύνηση σοβαρών καταγγελιών για σκάνδαλα σε διάφορα ΤΕΙ και ΑΕΙ ανά τη χώρα. Δεν είναι μόνον οι παράνομες προσλήψεις και μονιμοποιήσεις διοικητικών υπαλλήλων, αλλά και οι προμήθειες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα ΤΕΙ το οποίο για κάποια περίοδο επέδειξε τρομακτικό ζήλο αγοράς πετρελαίου για τη θέρμανση των... φοιτητών του. Μάλιστα, φέρεται στη συγκεκριμένη προμήθεια να είχε εμπλακεί και συνδικαλιστής διοικητικός υπάλληλος.

Άλλη κραυγαλέα περίπτωση θέλει μία «ανίερη συμμαχία» να δίνει πτυχίο σε φοιτήτρια, κόρη διοικητικής υπαλλήλου με συγγένεια καθηγητή. Ενα πτυχίο που λήφθηκε με βαθμό 9,3 σε μόλις επτά εξάμηνα, την ώρα που ο απαραίτητος χρόνος για τη λήψη του ήταν τα εννέα εξάμηνα και ο μεγαλύτερος βαθμός μέχρι εκείνη τη στιγμή που είχε λάβει πτυχιούχος ήταν το 8,1. Φαινόμενο η φοιτήτρια...

Γραμματέας ΤΕΙ με μισθό CEO πολυεθνικής!

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της NEWSBOMB, oρισμένοι δεν έχουν «το θεό» τους, ενώ η οικονομική κρίση είχε ξεκινήσει, εκεί κατά το 2010, σε άλλο ΤΕΙ έγινε πρόσληψη γραμματέα με μισθό κοντά 4.000 ευρώ! Ούτε να εργαζόταν σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία.

Την ίδια ώρα, ένα άλλο ΤΕΙ στην επαρχία αναζητούσε γραφεία στην Αθήνα για να στεγάσει τις διοικητικές του υπηρεσίες και είχε σκοπό για μία τριετία να καταβάλλει 180.000 ευρώ!

Και ο φόβος για ορισμένους έγκειται ακριβώς σ' αυτό: μετά το κύμα της διαθεσιμότητας, να μην ακολουθήσει το άνοιγμα των «φακέλων της διαφθοράς», διότι αν ανοίξει οι εισαγγελείς θα κληθούν να συναντήσουν «σημεία και τέρατα» μας λέει καθηγητής σε ΤΕΙ που τα τελευταία χρόνια του έχει κάνει εντύπωση πόσες φορές αλλάζουν τα μάρμαρα στις τουαλέτες του Ιδρύματος όπου εργάζεται.

Καταγγελείες στο υπουργείο

Οι καταγγελίες που έχουμε στη διάθεση μας και που έχουν γίνει και στη Δικαιοσύνη, αλλά και στο Υπουργείο Παιδείας τους τελευταίους μήνες, είναι δεκάδες.

Μία από αυτές αναφέρει: «Σε ένα από τα μεγάλα ΑΕΙ που εδρεύει στην Αθήνα, έχουν γίνει τα τελευταία 13 χρόνια παράνομες προσλήψεις με πλαστές προϋπηρεσίες, πλήθος συγγενών καθηγητών, υπαλλήλων κτλ. Αυτές έγιναν από προϊσταμένους, διοικήσεις κτλ. Τα μέλη της οικογενειοκρατίας αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία. Εκλέγουν υπηρεσιακά συμβούλια, διοικήσεις, συνδικαλιστές. Υπεύθυνοι για παράνομες προσλήψεις, ακόμη και τέκνων τους, με περίσσευμα θράσους κάνουν προτάσεις στα ΜΜΕ για τη διαθεσιμότητα και την αξιολόγηση υπαλλήλων. Επομένως έχουν πλήρη κάλυψη. Με τη διαθεσιμότητα θα την πληρώσουν οι έξω από τις "φαμίλιες"».

ΜΠΛΕ ΡΑΣΤΕΡ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ:

Είναι ένα ερώτημα, αν έχει γίνει σοβαρή αξιολόγηση των διοικητικών υπαλλήλων από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ που θα απολυθούν. Έχει γίνει; Με ποιό κριτήριο γίνονται οι απολύσεις;

Καταγγελία στη NEWSBOMB

Καταγγέλλει αναγνώστης:
«Γνωρίζετε ότι τους έντιμους και ικανούς υπαλλήλους, που δεν έχουν πλάτες και στηρίξεις, τους έχουν στο "ψυγείο", τους κακομεταχειρίζονται, σκηνοθετούν κατηγορίες, τους χαρακτηρίζουν δήθεν ακατάλληλος με σκοπό να τους απολύσουν με άθλια τεχνάσματα, ώστε να σώσουν τους παράνομα προσληφθέντες με πλαστές προϋπηρεσίες αορίστου χρόνου...»
Άραγε, στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας θα μπει και εργολάβος ετών 60, ο οποίος προσελήφθη σε ΑΕΙ με «πλαστή προϋπηρεσία» ή στο τέλος το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν οι λάθος υπάλληλοι;

Η NEWSBOMB ΛΕΕΙ:
Ήρθε η ώρα που έφτασε ο κόσμος στο χτένι. Πρέπει να τελειώσει μια και καλή η ιστορία με τους υπαλλήλους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που λειτουργούν πότε με το χαρακτήρα της κάστας και πότε με τη λογική της συντεχνίας εις βάρος των φοιτητών και των οικογενειών τους.
Το προτιμότερο θα ήταν να έχουν υποβάλλει τις προτάσεις και θέσεις τους για την κινητικότητα και τη διαθεσιμότητα στο υπουργείο αντί να αλληκαρφώνονται. Δεν επιβεβαιώνουν μόνο, με τον πιο τραγικό τρόπο, πόσο αναγκαίο ήταν το ξεσκαρτάρισμα αλλά με τη συμπεριφορά τους δικαιολογούν τις αιτιάσεις πολιτικών που υποστήριζαν ότι πολλοί από τους υπαλλήλους στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είχε συγκροτήσει ένα κατεστημένο με το οποίο κάλυπταν τις ανεπάρκειες και την ακαταλληλότητά τους, το κόσμος των οποίων πληρώνουν οι οικογένειες των φοιτητών που πληρώνουν την υποτιθέμενη «δωρεάν» Παιδεία αλλά και το Δημόσιο που τους ανέχεται εφ' όσον τα υπηρεσιακά συμβούλια δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, έχοντας στείλει τους περισσότερους απ' αυτούς στα σπίτια τους μια και καλή.

Χαμένο εξάμηνο από αναλγησία και αδιαλλαξία

Του Απόστολου Μπακόλα, Γραμματέας ΔΑΠ - ΝΔΦΚ Πανεπιστημίων

Ύστερα από δυόμιση μήνες κινητοποιήσεων, δύο από τα μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ βρίσκονται ένα βήμα πριν από την απώλεια του εξαμήνου. Η αναλγησία και η αδιάλλακτη στάση που έχουν επιλέξει να τηρούν οι σύλλογοι των διοικητικών υπαλλήλων, εξωθούν στην απελπισία και την απόγνωση χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους.

Μετά την απόρριψη της προσφυγής των διοικητικών στο ΣτΕ, που αποτελούσε βασικό επιχείρημα της συνέχισης των κινητοποιήσεών τους, σε συνδυασμό με την κήρυξη της απεργίας ως παράνομη, θα πρέπει την ύστατη στιγμή, διοικήσεις και εργαζόμενοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα.

Πηγή: Εφημερίδα NEWSBOMB

Διαβάστε επίσης:

Το ΣΔΟΕ «εισβάλλει» σε αμαρτωλούς λογαριασμούς

Πήραν φωτιά τα τηλέφωνα μετά την αποκάλυψη για τον Τσαυτάρη

Μπήκαμε στο μεγαλύτερο σεξ-πάρτυ της Αθήνας

Keywords
αει, τει, αει, τει, υπουργείο παιδείας, newsbomb, συμμετοχή, δραση, εκλογες, πετρελαιο, ceo, εταιρεία, αθηνα, μμε, μπλε, ερωτηματικο, δαπ, νδφκ, εκπα, εμπ, απεργια, σδοε, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, σταση εργασιας, πετρελαιο θερμανσης, απεργια οσε, απεργια μμε, απολυσεις στο δημοσιο, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, φωτια, τελος του κοσμου, αξιολογηση, οικονομικη κριση, το θεμα, βημα, δαπ, εκπα, εμπ, εργασια, θεμα, μμε, νδφκ, προγραμμα, πτυχιουχος, σδοε, τρομακτικο, υπουργείο παιδείας, υψος, ωρα, ceo, αοριστου χρονου, αποκαλυψη, απωλεια, γινει, γινονται, γραφεια, διαστημα, δημοσιο, διοικηση, εγινε, εγγραφα, εξι, επρεπε, επτα, ερωτηματικο, εταιρεία, ετων, εφημεριδα, ιδια, υπηρεσιες, κυμα, λαθος, ληψη, μηνες, ποκερ, προγραμματα, προσληψεις, παρτυ, πτυχιο, συγκεκριμενα, συμμετοχή, σπιτια, συλλογοι, φακελοι, φοιτητρια, φοβος, χειροτερα, χρονος, εννεα, χωρα, υπουργειο, θερμανση, θεσεις
Τυχαία Θέματα