«Το Ιράν μπορεί να κατασκευάσει ατομική βόμβα σε 4 μήνες»

Το Ιράν διαθέτει αρκετά αποθέματα ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 3,5% ώστε να μπορέσει να έχει σε λιγότερο από τέσσερις μήνες αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο για να κατασκευάσει ατομική βόμβα, δήλωσαν σήμερα πολλοί αμερικανοί ειδικοί.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το Ιράν θα μπορούσε να κατασκευάσει μια ατομική βόμβα πολύ γρήγορα, αν το αποφασίσει», δήλωσε ενώπιον της επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Στίβεν Ραντμέικερ, ειδικός του κέντρου Bipartisan Policy Center της Ουάσινγκτον.

Η Τεχεράνη έχει

ήδη παράξει 3.345 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένο κατά 3,5%, ποσότητα που αρκεί για να αποκτήσει, έπειτα από περαιτέρω εμπλουτισμό, αρκετό ουράνιο για δύο ατομικές βόμβες, πρόσθεσε βασιζόμενος σε στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Με αυτό το απόθεμα, οι Ιρανοί «θα μπορούσαν να παράξουν αρκετό σχάσιμο υλικό για μια ατομική βόμβα σε διάστημα 35 με 106 ημερών», υπογράμμισε ο Ραντμέικερ.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Όλμπραϊτ, πρόεδρο του Ινστιτούτου για την Επιστήμη και τη Διεθνή Ασφάλεια (Isis), που επίσης μίλησε ενώπιον της επιτροπής Άμυνας, η Τεχεράνη θα χρειαζόταν «τουλάχιστον τέσσερις μήνες για να έχει αρκετό ουράνιο στρατιωτικής ποιότητας» για μια βόμβα.

Για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε μια ατομική βόμβα το ουράνιο πρέπει να είναι εμπλουτισμένο σε ποσοστό που αγγίζει το 90%.

Στα εργοστάσια της Νατάνζ και του Φορντό παράγονται κάθε μήνα 158 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένο κατά 3,5%, δηλαδή με τριπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την περίοδο πριν από τα μέσα του 2009, οπότε χρησιμοποιήθηκε ο ιός Stuxnet για να πλήξει τις φυγόκεντρους των εργοστασίων αυτών, επεσήμανε ο Ραντμέικερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μέχρι το τέλος του χρόνου», η Τεχεράνη θα διαθέτει αρκετό ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20% (το όριο που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα) για να κατασκευάσει μια βόμβα σε οκτώ ημέρες, ενώ ο Όλμπραϊτ εκτιμά ότι το διάστημα αυτό θα είναι «τουλάχιστον ένας μήνας».

Keywords
Τυχαία Θέματα