Τα κρίσιμα ραντεβού με την εφορία

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν το τέλος του 2014 και οι φορολογούμενοι πολίτες καλούνται αυτές τις τελευταίες μέρες να διευθετήσουν σημαντικές…

Και μπορεί το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό κάποιου να είναι τα τέλη κυκλοφορίας, ωστόσο υπάρχουν πέντε ακόμα σοβαρά ζητήματα τα οποία πρέπει να διευθετήσουν.

Τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ

Μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την τέταρτη δόση από τις έξι δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ γίνεται όπως και στις άλλες δόσεις, δηλαδή μέσω των τραπεζών και του web banking με τη χρήση της ταυτότητας οφειλής που εκτυπώνουν οι φορολογούμενοι μέσω του taxisnet και συγκεκριμένα μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής περιουσιολογίου.

Ρυθμίσεις δόσεων (100 δόσεις – 12 δόσεις – 48 δόσεις)

Οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του ’14, καλούνται να πληρώσουν και την δόση των ρυθμίσεων οφειλών που έχουν πραγματοποιήσει. Αυτό αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων, η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή η προηγούμενη ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας των 48 δόσεων.

Ε9

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις ακινήτων Ε9 για τα έτη 2010 έως και 2014 μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου.

Τέλη κυκλοφορίας

Όπως προαναφέραμε, τα τέλη κυκλοφορίας είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό του πολίτη.
Το αντίτιμο για τα τέλη θα πρέπει να καταβληθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου. Υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο να δοθεί μια σιωπηρή παράταση, αλλά καλό θα είναι να καταβληθεί το χρηματιστικό ποσό μέχρι τέλος του έτους καθώς αν περάσει η σχετική προθεσμία τότε θα βεβαιωθεί πρόστιμο στο διπλάσιο των τελών που αντιστοιχούν στο όχημά σας.

Διαβάστε ΕΔΩ, πως μπορείτε να τυπώσετε τα τέλη κυκλοφορίας από τον υπολογιστή σας!

Για να μην επιβαρυνθεί ένας φορολογούμενος τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου να καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός του στην εφορία (υποβολή δήλωσης ακινησίας). Για τη πληρωμή των τελών οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εκτυπώσουν το σχετικό ειδοποιητήριο που έχει αναρτηθεί στο taxisnet (www.gsis.gr) αφού πρώτα εισαγάγουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους. Με αυτό ανά χείρας θα πρέπει να εξοφλήσουν τα τέλη σε τραπεζικό γκισέ ή μέσω των δικτύων ιντερνετικής τραπεζικής (web banking)Το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Μπλοκάκια – Ελεύθεροι επαγγελματίες

Συγκεντρωτικές καταστάσεις

Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα πρέπει έως το τέλος του έτους να υποβάλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών πελατών για τα τιμολόγια που έλαβαν και εξέδωσαν κατά τη διάρκεια του 2013

Αδρανή μπλοκάκια

Οι φορολογούμενοι που έχουν αδρανή μπλοκάκια ή αδρανείς επιχειρήσεις εφόσον επιθυμούν να μην επιβαρυνθούν με το τέλος επιτηδεύματος για το 2015 έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διακοπή εργασιών στην εφορία

Keywords
Τυχαία Θέματα