Σύνταξη σε ασφαλισμένο μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη

Aσφαλισμένος λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας είχε αντικειμενική αδυναμία να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης

Με παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη παρακάμφθηκε γραφειοκρατικό πρόβλημα και χορηγήθηκε σύνταξη σε ασφαλισμένο του ΟΑΕΕ. Είχε προηγηθεί αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη από το Κέντρο Υγείας Βορείου Ελλάδας με αίτημα τη διερεύνηση της δυνατότητας

συνταξιοδότησης του εν λόγω ασφαλισμένου, με περίπου 30 χρόνια ασφάλισης στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα µε την έκθεση της κοινωνικής λειτουργού που επιλήφθηκε της υπόθεσης, ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας βρισκόταν σε αντικειμενική αδυναμία να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής του.

Παρά το γεγονός ότι είχε συμπληρώσει από το 2009 τις απαιτούμενες προϋποθέσεις ασφαλιστικού χρόνου και ηλικίας, δεν ήταν σε θέση να χειριστεί τα οικονομικά του θέματα, µε αποτέλεσμα να καταλήξει άστεγος και ανασφάλιστος. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας συνταξιοδότησης προσέκρουε στο γεγονός ότι ένα ποσό της οφειλής του προς τον ΟΑΕΕ εμφανιζόταν ότι είχε καταβληθεί εκπρόθεσμα.

Ο Συνήγορος σε έγγραφό του τόνισε ότι από τον φάκελο τού ασφαλισμένου δεν αποδεικνύεται ότι είχε εγγράφως ενημερωθεί για την εν λόγω οφειλή και τη δίμηνη προθεσμία καταβολής της. Και επιπλέον, ότι ο ασφαλισμένος μόλις τελικά έλαβε γνώση για την οφειλή ανταποκρίθηκε και την πλήρωσε άμεσα.

Μετά την παρέμβαση της ανεξάρτητης Αρχής, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΕ εκτίμησε τις ιδιαιτερότητες της υπόθεσης, δέχθηκε ως εμπρόθεσμη την καταβολή του οφειλόμενου ποσού και δρομολογήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία η διαδικασία καταβολής της σύνταξης στον ενδιαφερόμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα