Στην Τεχεράνη ο Μπαν Κι Μουν για τη Σύνοδο των Αδέσμευτων

Ο γ.γ του ΟΗΕ αποφάσισε τελικά να βρεθεί στην Τεχεράνη για τη σύνοδο κορυφής του Κινήματος των Αδέσμευτων, παρά τις εκκλήσεις των Η.Π.Α. και του Ισραήλ στον ίδιο, να μποϊκοτάρει την εκδήλωση.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της αποστολής του Ιράν στον ΟΗΕ είχε τονίσει πως περίμενε να παρεβρεθεί ο κ. Μπαν στην διάσκεψη παρότι είχε αρνηθεί να μιλήσει για λογαριασμό του γραφείου του Γ.γ.

Πάντως την παρουσία του κ. Μπαν είχαν προαναγγείλει αρκετοί διπλωμάτες, τονίζοντας πως αν δεν υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμά του, θα έδινε το παρών στη Σύνοδο.

«Είναι μία πολύ σημαντική ομάδα κρατών. Φυσικά και θα μεταβεί ο ΓΓ. Δεν μπορεί να μην πάει», είχε πει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μια πηγή.

Διπλωμάτης στο ΣΑ τόνισε πως είναι σημαντικό για τον Μπαν να παραβρεθεί, τονίζοντας πως ο ΓΓ δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη του στο σύνολο του Κινήματος των Αδεσμεύτων επειδή ένα μέλος του, το Ιράν, τυγχάνει να έχει ως πρόεδρο ένα πρόσωπο που κατηγορείται ότι αρνείται το Ολοκαύτωμα και αμφισβητεί το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει.

Πάντως διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως ο Μπαν δεν πρόκειται κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Τεχεράνη να θίξει το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ούτε και να σχολιάσει τα πιθανά αντισημιτικά σχόλια του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στη σύνοδο.

Στη σύνοδο της Τεχεράνης θα συμμετάσχει και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος θα είναι ο πρώτος ηγέτης της χώρας του που επισκέπτεται την Τεχεράνη από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Keywords
Τυχαία Θέματα