Ρωσία: Καλεί σε «σταθερό διάλογο» το Κίεβο

Η Ρωσία κάλεσε τις αρχές του Κιέβου και τους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας που οργανώνουν εκλογές την Κυριακή να…

Η Ρωσία κάλεσε σήμερα τις αρχές του Κιέβου και τους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας που οργανώνουν εκλογές την Κυριακή να αρχίσουν "σταθερό

διάλογο", κάτι που θεωρεί προϋπόθεση για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης που είναι σε εξέλιξη.

Ρωσία τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης σταθερού διαλόγου μεταξύ της ουκρανικής κεντρικής εξουσίας και των εκπροσώπων των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, καθώς αυτό θα επιτρέψει τη γενική σταθεροποίηση της κατάστασης", δηλώνει το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση του προπαραμονή των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στα εδάφη που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξάλλου επικοινώνησε τη νύχτα με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο, τον Γάλλο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Οι τέσσερις ηγέτες, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, "επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στη συνέχιση της υλοποίησης των συμφωνιών του Μινσκ για την εξομάλυνση της κατάστασης" στην ανατολική Ουκρανία.

Οι συμφωνίες του Μινσκ που υπογράφηκαν στις 5 Σεπτεμβρίου μεταξύ απεσταλμένων του Κιέβου και της Μόσχας, εκπροσώπων των αυτονομιστών ανταρτών και Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), επέτρεψαν να τεθεί σε ισχύ μια εύθραυστη εκεχειρία που μείωσε τον αριθμό των θυμάτων. Οι συμφωνίες αυτές προβλέπουν επίσης μια μεγαλύτερη αυτονομία για τα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Οι ηγέτες εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για τις συμφωνίες που υπογράφηκαν τη νύχτα στις Βρυξέλλες για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία και τη διαμετακόμιση του αερίου προς την Ευρώπη ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων.

"Είναι σημαντικό βήμα για την απρόσκοπτη προμήθεια της Ευρώπης σε φυσικό αέριο", υπογράμμισε η ρωσική προεδρία.

Την ίδια ώρα η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο, το Παρίσι και το Κίεβο καλούν τη Μόσχα να μην αναγνωρίσει τις εκλογές που διοργανώνονται την Κυριακή από τους φιλορώσους αντάρτες. Η θέση αυτή διατυπώθηκε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και οι πρόεδροι της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παράλληλα στην ανατολική Ουκρανία, ένας πολίτης και ένας ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές κατηγορώντας τους φιλορώσους αυτονομιστές για παραβίαση της εκεχειρίας 45 φορές στη διάρκεια της νύχτας.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στο Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων ανταρτών, άκουσαν πυρά πυροβολικού που προέρχονταν από το αεροδρόμιο όπου σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν επί εβδομάδες, και κάτοικοι δήλωσαν ότι τα πυρά έγιναν σφοδρότερα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα