Πώς θα νομιμοποιήσετε το αυθαίρετό σας

Τρεις περίπου μήνες έχουν απομείνει για τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους και να ενταχθούν στο νόμο…

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία έως τις 8 Φεβρουάριου του 2015 για υπαγωγή στο νόμο και σύμφωνα με παράγοντες του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δεν πρόκειται να δοθεί παράταση. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα υποβληθούν ηλεκτρονικά.

Η δυνατότητα αυτή είχε δοθεί από τον αναπληρωτή υπουργό ΥΠΕΚΑ

,Νίκο Ταγαρά, ο οποίος είχε υπογράψει υπουργική απόφαση στις 29 Απριλίου του 2014.

Η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνεται από τέσσερις διαφορετικές ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών, στην εταιρεία του Κτηματολογίου και στη ΔΕΗ.

Σε περίπτωση που τα αυθαίρετα δεν έχουν ενταχθεί στο νόμο, κινδυνεύουν με πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, δυσθεώρητα σε σχέση με τα πρόστιμα που προβλέπονται στον 4178/13, και φυσικά κρίνονται κατεδαφιστέα.

Από την άλλη, δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση οποιουδήποτε ακινήτου, το οποίο είναι είτε αυθαίρετο, είτε έχει αυθαιρεσίες, ενώ για όλα τα προς μεταβίβαση ακίνητα πρέπει να υπάρχει η ηλεκτρονική ταυτότητα.

Η αποπληρωμή του προστίμου μπορεί να γίνει σε μηνιαίες και εξαμηνιαίες δόσεις. Πιο συγκεκριμένα, για δηλώσεις που θα έχουν πραγματοποιηθεί από τις 8/8/2014 έως και τις 6/2/2014 θα παρέχονται οι εξής τρόποι εξόφλησης του προστίμου:

Εφάπαξ εξόφληση (έκπτωση 20%) με προθεσμία καταβολής έως και την 9/2/2015.Εξόφληση του 30% (έκπτωση 10%) με προθεσμία καταβολής έως και την 9/2/2015. Οι επόμενες δόσεις για την εξόφληση του προστίμου πρέπει να είναι είτε μηνιαίες είτε εξαμηνιαίες.Σε 60 μηνιαίες δόσεις (με ελάχιστο ποσό δόσης 50 ευρώ) με προθεσμία καταβολής των πρώτων 6 δόσεων έως και την 9/2/2015.Σε 10 εξαμηνιαίες δόσεις (με ελάχιστο ποσό δόσης 300 ευρώ) με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως και την 9/2/2015.

Οι αυθαιρεσίες που τακτοποιούνται και πόσα θα πληρώσετε

Τακτοποιούνται όσες αυθαιρεσίες έχουν υλοποιηθεί έως τις 28 Ιουλίου 2011 (οπότε είχε κατατεθεί στη Βουλή ο ν.4014/11) και συγκεκριμένα:

Αυθαίρετες κατασκευές σε κτίρια με αποκλειστική τη χρήση για κατοικία, που υφίστανται πριν από το 1975. Για τη νομιμοποίησή τους, οι ιδιοκτήτες καταβάλουν παράβολο ύψους 500 ευρώ. Δεν πληρώνουν δηλαδή ενιαίο ειδικό πρόστιμο.Αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται πριν από την 01/01/1983. Εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση με την καταβολή του παραβόλου και του 15% του ενιαίου ειδικού προστίμου.Αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγή χρήσης που πραγματοποιήθηκε από 01/01/1983 έως 31/12/2003 και για τις οποίες καταβάλλεται το 80% του ενιαίου ειδικού προστίμου.Αυθαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν μετά τις 31/12/2003 και πριν από τις 28 Ιουλίου 2011 για τις οποίες καταβάλλεται πρόστιμο και παράβολο.Αυθαίρετες μικρές παραβάσεις, όπως π.χ. τοποθέτηση φούρνων, διακοσμητικών κρουνών σε ακάλυπτο χώρο, πέργκολες κτλ. Εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης, με την καταβολή παραβόλου αξίας 500 ευρώ. Χωρίς δηλαδή την καταβολή ειδικού προστίμου.Αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης με παραβίαση μέχρι 40% κάλυψης και δόμησης και μέχρι 20% ύψους (σε σύγκριση με την οικοδ. άδεια). Στα ποσοστά που αναφέρθηκαν συνυπολογίζονται τα δηλωμένα αυθαίρετα και από παλαιότερες νομοθετικές ρυθμίσεις. Τα προαναφερθέντα εξαιρούνται της κατεδάφισης για 30 χρόνια με την καταβολή παραβόλου και του ειδικού προστίμου και οριστικά μετά την συμπλήρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηρίου.

Τέλος, σημειώνεται ότι με την καταβολή, μόνον παραβόλου ύψους 500 ευρώ νομιμοποιούνται όλες οι αυθαιρεσίες σε κατοικίες που υπήρχαν πριν από το 1975, καθώς και όλες οι μικρού μεγέθους παραβάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα