Ποιοι γίνονται δεκτοί στις γραμμές των κοσμοναυτών;

Πιλότος, γιατρός, προγραμματιστής... ποιους προτιμούν κατά την εκπαίδευση των κοσμοναυτών; Ποιοι επιλέγουν κάποιο «επίγειο επάγγελμα και ποιοι παραμένουν σ΄αυτό;

Η ανταποκρίτρια του Ραδιοσταθμού "Η φωνή της Ρωσίας" είχε συνέντευξη με τους υποψηφίους κοσμοναύτες και προσπάθησε να αντιληφθεί σε τι διαφέρουν οι σημερινοί υπάλληλοι της Αστρούπολης από τους προκατόχους τους.

Στη Σοβιετική Ένωση στον κατάλογο των απαιτήσεων για τους κοσμοναύτες ήταν και η ακόλουθη: ύψος μέχρι τα 170 εκατοστά, επάγγελμα –δοκιμαστής πιλότος, ηλικία – μέχρι τα 30 χρόνια.

Βέβαια, υπήρχαν και πολλά άλλα κριτήρια επιλογής, που σχετίζονταν με τη φυσική και ψυχική υγεία. Όμως ένα πράγμα είναι προφανές: για να πετάξει κανείς στο διάστημα, έπρεπε να έχει υψηλό επίπεδο πτητικής εκπαίδευσης.

Αργότερα αυτή η παράδοση απορρίφθηκε, γιατί ο διαστημικός κλάδος αναπτυσσόταν και για τη δραστηριότητα σε τροχιά χρειάστηκαν εκπρόσωποι διαφόρων επαγγελμάτων. Τη δεκαετία του ΄80 στη Σοβιετική Ένωση άρχισαν να προγραμματίζουν πτήση στον Άρη. Γι΄αυτή τη πτήση ετοιμάζονταν οκτώ γιατροί, - λέει ο Ανατόλι Μουρασόφ, ο οποίος συμμετείχε στο πείραμα «Προσομοίωση πτήσης διεθνούς πληρώματος σε διαστημικό σταθμό».

- Προβλεπόταν να πετάξει στον Άρη μεγάλη αποστολή, ίσως, 15-16 άτομα, και το πλήρωμα να είναι διεθνές. Βάσει του σχεδίου η ομάδα θα έφτανε στον Άρη, θα εργαζόταν μερικούς μήνες σε τροχιά του Άρη, θα κατέβαινε στην επιφάνεια του πλανήτη και θα επέστρεφε πίσω στη Γη. Σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς η αποστολή θα διαρκούσε μερικά χρόνια. Γι΄αυτό έπρεπε να εκπαιδευτούν μερικοί γιατροί στη σύνθεση της αποστολής.

Σήμερα σε όλο τον κόσμο είναι δημοφιλής η πρόσκληση στις τροχιακές πτήσεις όχι μόνο ειδικών του διαστημικού τομέα, αλλά και μαθηματικών, φυσικών και μηχανικών. Ο προγραμματιστής Πιότρ Ντουμπρόφ εγκαταστάθηκε στην Αστρούπολη μέσω του πρώτου στην ιστορία διαγωνισμού αστικής Ανοικτής Πρόσληψης. Στο Διαδίκτυο υπέβαλαν αιτήσεις στο διαγωνισμό 300 άτομα από όλη τη Ρωσία. Οι βασικές απαιτήσεις ήταν: η ηλικία να μη ξεπερνά τα 35 χρόνια, η ύπαρξη ανώτατης μόρφωσης και η πείρα δουλειάς στην ειδικότητα τουλάχιστον 3 χρόνων. Όλους όσους πέρασαν αυτό το στάδιο τους προσκάλεσαν να περάσουν στα φυσικά τεστ, τα οποία άντεξαν μόνο 8 άτομα και σήμερα έχουν προσληφθεί στο «Αστρικό» προσωπικό της ομάδας κοσμοναυτών (της Αστρούπολης). Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θα πετάξουν στο διάστημα, διευκρινίζει ο Πιότρ Ντουμπρόφ:

- Το πρώτο στάδιο προετοιμασίας διαρκεί περίπου ενάμιση-δυο χρόνια. Σ΄ αυτό το διάστημα μας γνωρίζουν με τη στοιχειώδη βάση, πάνω στην οποία οικοδομείται η επανδρωμένη κοσμοναυτική και η κοσμοναυτική γενικά. Με το πέρας αυτού του σταδίου θα δώσουμε κρατικές εξετάσεις, στις οποίες θα αξιολογήσουν πόσο καλά έχουμε αφομοιώσει τις ληφθείσες γνώσεις.

Στη διάρκεια μισού αιώνα στο διάστημα πρόλαβαν να πετάξουν 525 αστροναύτες. Και τα χρόνια προπόνησης θα δείξουν ποιοι θα επιλεγούν στην «αστρική» σύνθεση της επόμενης αποστολής.

Keywords
Τυχαία Θέματα