Παραγραφή για χρέος 3,9 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο!

Ένα κλητήριο θέσπισμα που άργησε να επιδοθεί στοίχισε στο Ελληνικό Δημόσιο το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 3, 9 εκατομμυρίων ευρώ!

Σύμφωνα με απόφαση της Ποινικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ορθά παραγράφηκε χρέος ύψους 3,9 εκατομμυρίων ευρώ προς το δημόσιο καθώς το κλητήριο θέσπισμα που καλούσε τον οφειλέτη σε δίκη επιδόθηκε μετά την παρέλευση πενταετίας από την ημέρα διαπίστωσης του αδικήματος.

Όπως είναι γνωστό η μη καταβολή βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο

και τα Τελωνεία επιφέρει ποινή φυλάκισης από 4 μήνες έως 1 έτος, ανάλογα με το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής και των τόκων που θα επιβληθούν.

Ωστόσο, για «το χρόνο έναρξης της παραγραφής των οφειλών προς το Δημόσιο και τα Τελωνεία ισχύουν οι κοινές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα (άρθρα 111 έως 113)» αναφέρεται στην υπ' αριθμόν 2/2011 απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Κατόπιν αυτού η Ποινική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απέρριψε αίτηση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας με την οποία ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου που έκρινε ότι το συγκεκριμένο χρέος το οποίο βεβαιώθηκε στις 28.2.2003 και έγινε απαιτητό στις 28.6.2003 (σ.σ. σύμφωνα με τον Ν. 1882/1990 ως χρόνος τέλεσης του αδικήματος της οφειλής χρεών προς το δημόσιο εκλαμβάνεται η 28.6.2003), κατέστη ληξιπρόθεσμο εφόσον το κλητήριο θέσπισμα για την διωκόμενη αξιόποινη πράξη επιδόθηκε στον οφειλέτη και παράλληλα κατηγορούμενο στις 21.7.2009. Δηλαδή μετά την παρέλευση πενταετίας, με συνέπεια να έχει υποπέσει σε παραγραφή.

Έτσι έπαυσε οριστικά η ασκηθείσα ποινική δίωξη σε βάρος του οφειλέτη λόγω εξαλείψεως του αξιόποινου.

Keywords
Τυχαία Θέματα