Όταν ο Τσίπρας «καθάρισε» τον Ντάις

Ο έντονος διάλογος του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Eurogroup στο Μαξίμου

Σε κλίμα... έντασης πραγματοποιήθηκε το πρώτο τετ α τετ του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Τσίπρας φρόντισε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στους δανειστές ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον διατεθειμένη να εφαρμόσει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα.

Ο

χαρακτηριστικός διάλογος:

Τσίπρας: Εδώ και 4 χρόνια η Ελλάδα εφαρμόζει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα που έκανε το λαό μας να υποφέρει άδικα.

Ντάισελμπλουμ: Έχω διαφορετική άποψη.

Τσίπρας: Τότε δείτε τους αριθμούς. Χρέος 180% του ΑΕΠ από το 124%, 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, 2,5 εκατομμύρια φτωχοί.

Ντάισελμπλουμ: Θα ζητήσετε παράταση του προγράμματος;

Τσίπρας: Το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δεν έχω το δικαίωμα να την αγνοήσω. Κανείς δεν το έχει. Θεμελιώδης αρχή της Ενωμένης Ευρώπης είναι ο σεβασμός της λαϊκής κυριαρχίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι δεδομένη η δέσμευση να μην εκτροχιαστεί ο πρωτογενώς ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, επαναλαμβάνοντας πως η βούληση της Κυβέρνησης είναι για ένα σχέδιο αλλαγής πορείας χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα. Δεν θα ζήσουμε όμως και με διαρκή κοινωνικά ελλείμματα. Είμαστε επίσης δεσμευμένοι από την λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας το οποίο είναι εστιασμένο στην ανθρωπιστική κρίση, να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να αποκαταστήσουμε την απασχόληση» τόνισε σύμφωνα με το Left.gr ο πρωθυπουργός.

Στον διάλογο που εξελίχθηκε μπροστά στις κάμερες με τον πρόεδρο του Eurogroup ο πρωθυπουργός ρώτησε: «τι καιρό έχει στη χώρα σας;» Ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε: «Κρύο, χιόνια, παγωνιά, εδώ είναι πολύ ωραία».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι «πάντοτε η Ελλάδα είναι η πιο ζεστή χώρα», με τον Ντάισελμπλουμ να λέει ότι «αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του να ζεις στην Ελλάδα».

Είναι προφανές ότι υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες, κάτι που έχουμε επισημάνει και από τα ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν φαίνεται να κάνει πίσω και να δεχθεί να μιλήσει με οικονομοτεχνικούς όρους. Επιμένει να μιλά στους δανειστές με όρους πολιτικούς και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Το αν θα καταφέρει να γυρίσει τούμπα το παιχνίδι είναι ένα ζήτημα. Πάντως μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να βγάλουμε εύκολα συμπεράσματα. Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί μια νέα στρατηγική πάνω στον καμβά της μεθόδου: «Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση».

Keywords
Τυχαία Θέματα