Ομήρου: Προκλητικές οι δηλώσεις Ερντογάν

Χρέος μας να καταγγείλουμε προς κάθε κατεύθυνση τις «προκλητικές, αρπακτικές, επιδρομικές συμπεριφορές και δηλώσεις» της Τουρκίας, δήλωσε ο Προεδρεύων της…

Οι πιέσεις προς την Άγκυρα θα πρέπει να κλιμακωθούν για να αντιληφθεί επιτέλους ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην περιοχή, πρόσθεσε.

Κληθείς κατά την επίσκεψή του στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου περί δυνατότητας της Άγκυρας να ναυπηγήσει δική της πλατφόρμα και να κάνει γεωτρήσεις στην Κύπρο, ο κ. Ομήρου έκανε λόγο για «απαράδεκτο και προκλητικό παιχνίδι» της Τουρκίας.

Όπως ανέφερε, ο μεν Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου παρουσιάζεται να ομιλεί περί δήθεν φόρμουλας, για να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ μιλά προκλητικά για κηδεμονευτική εποπτεία των γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Ελλάδα και την Τουρκία, ως να μην είναι κυρίαρχο κράτος η Κύπρος και να είναι δυνατό η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα να αποδεχτούν κάτι τέτοιο.

Συνέχισε, λέγοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παρουσιάζεται από την άλλη ως «ηχών πολεμικούς παιάνες», και λέει ότι ετοιμάζεται να προχωρήσει με γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ετοιμάζει επί τούτου και πλατφόρμα.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι είναι χρέος μας να υποδείξουμε ότι δεν φαίνεται να είναι αρκετές οι αντιδράσεις που υπήρξαν και να κλιμακώσουμε τις πολιτικές και διπλωματικές μας αντιδράσεις.

Είπε επίσης ότι πρέπει να ενημερώσουμε τα κέντρα λήψης αποφάσεων, σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, την ΕΕ και φίλες χώρες, ότι η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο, και να τηρήσει τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα