Ολλανδέζα η επικεφαλής του ΟΗΕ για τη καταστροφή των χημικών στη Συρία

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να διορίσει τη διπλωμάτη Σίγκριντ Κάαγκ από την Ολλανδία, ως επικεφαλής της κοινής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.


Ο Μπαν Κι- μουν για το λόγο αυτό έστειλε επιστολή την Κυριακή στο Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει το διορισμό την Τετάρτη όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Εξάλλου το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε εξουσιοδοτήσει την Παρασκευή το ΓΓ του ΟΗΕ

να ορίσει έναν «ειδικό συντονιστή» της αποστολής που θα ηγηθεί της επιχείρησης καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου. Η αποστολή αυτή θα περιλαμβάνει εκατό μέλη σε πλήρη ισχύ, που θα βρίσκονται στη Δαμασκό, έχοντας ως εναλλακτική βάση την Κύπρο. Η αποστολή είναι υπεύθυνη για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας έως τις 30 Ιουνίου 2014 , σύμφωνα με το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η 52χρονη Σίγκριντ Κάαγκ είναι από το 2010 αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας στο πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη . Από την ένταξή της στον ΟΗΕ το 1994 προερχόμενη από το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών, κατείχε θέσεις στη UNICEF (ως περιφερειακή διευθυντής για τη Μέση Ανατολή από το 2007 έως το 2010 με έδρα το Αμμάν), στην UNRWA (Οργανισμός για την βοήθεια προς τους παλαιστίνιους πρόσφυγες) και στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα