Οι «Μωμόγεροι» κάνουν την εμφάνισή τους στο Βόλο

Ένα πανάρχαιο ποντιακό έθιμο θα αναβιώσει στο Βόλο, την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου στις 18:30 το απόγευμα, στην πλατεία Αγίου Νικολάου. To έθιμο είναι των «Μωμόγερων», εκτυλίσσεται στη διάρκεια του δωδεκαημέρου, από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και τα Φώτα.


Η εκδήλωση, όπως ανακοινώθηκε από τη δημοτική αρχή, οργανώνεται από το Δήμο Βόλου σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Ν. Μαγνησίας και είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων με τίτλο «Στις Γιορτές Όλοι μαζί».

Τους «Μωμόγερους» θα αναπαραστήσει 18μελής ομάδα του Μορφωτικού Πολιτιστικού

Συλλόγου Σκήτης Κοζάνης «Ο Εύξεινος», η οποία θα ξεκινήσει από το Δημαρχείο νωρίς το απόγευμα και δια μέσου της Ερμού θα κατευθυνθεί στην πλατεία Αγίου Νικολάου όπου θα αναβιώσει το πρωτοχρονιάτικο αυτό έθιμο με θεατρικό δρώμενο, χορό και τραγούδι.

Τα «Μωμογέρια» έλκουν την καταγωγή τους από την αρχαία Ελλάδα έχοντας πολλά κοινά στοιχεία με το αρχαίο θέατρο στα αρχικά του στάδια. Λαμβάνουν χώρα το Δωδεκαήμερο Χριστουγέννων - Φώτων με αποκορύφωση την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, διότι με τις άγριες μάσκες, τα κουδουνίσματα και την εορταστική ατμόσφαιρα που δημιουργούν πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην απομάκρυνση του κακού και στην αναγέννηση της φύσης ύστερα από το βαρύ χειμώνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα