Ο οικονομικός απολογισμός της ΕΓΟ με γκρίζα χρώματα...

Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση εκτός από την αλλαγή των οικονομικών μας δεδομένων μας οδήγησε και στην διόρθωση των…

Καταμεσής της οικονομικής κρίσης την ώρα που η νέα κυβέρνηση προχωρά ακόμη και στην εκποίηση των δαπανηρών ως κόστος αλλά και ως λειτουργία κυβερνητικών αυτοκινήτων εντυπωσιακά στοιχεία βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, μέσα από τον για πρώτη φορά προσιτό σε ενημέρωση του ευρύ κοινού, οικονομικό απολογισμό – ισολογισμό της Ομοσπονδίας Ελληνικής Γυμναστικής.

Ο

αθλητικός αυτός φορέας που επιχορηγείται από την Γενική Γραμματεία Αθλητικού και διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα, για πρώτη φορά από της συστάσεως του αναρτά στην επίσημη ιστοσελίδα του τα αποτελέσματα της χρήσης του οικονομικού έτους από 1-1-2014 έως 31-12-2014.

Το πρώτο συμπέρασμα το οποίο βγαίνει από αυτόν το γενικό και πολύ συνοπτικό σε ανάλυση απολογισμό, ακόμη και από τον πιο αδαή στα οικονομικά θέματα, είναι ότι τα ποσά που αναφέρονται ότι δαπανήθηκαν σε περίοδο κατά τα άλλα οικονομικής κρίσης μπορούν κάλλιστα να χαρακτηριστούν ότι είναι εκτός τόπου και εκτός χρόνου, με υπερβολικό τίμημα για κάθε δαπάνη που και εκτός των άλλων προκαλούν και εγείρουν υποψίες.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα Διαύγεια ήταν και εξακολουθεί να είναι άγνωστο και ως διαδικασία αλλά και ως πρακτική στην συγκεκριμένη ομοσπονδία, που έχει μόλις μα εισαγωγή και αυτή το 2011...

Καμία δαπάνη δεν έχει αναρτηθεί στη διαύγεια, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Ομοσπονδία δεν σέβεται το δημόσιο χρήμα και δεν υπολογίζει την υποχρέωσή της να λειτουργεί με καθαρότητα και διαφάνεια.

Οι κωδικοί των δαπανών είναι γενικοί και συγκεντρωτικοί, χωρίς καμία επιμέρους ανάλυση. Αν αυτό κρύβει άλλους λόγους ή και σκοπιμότητες, είναι κάτι που θα το κρίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΑ και του υπουργείου Οικονομικών, στον έλεγχο που είναι υποχρεωμένες να πραγματοποιήσουν.

Μέσα, πάντως, από αυτή την παντελώς ελλειμματική σε ανάλυση διατύπωση, μπορούν να δικαιολογηθούν και να περάσουν απαρατήρητες δαπάνες που πολλές από αυτές μπορεί και να μην ανταποκρίνονται απόλυτα στην πραγματικότητα.

Η δαπάνη που κυριολεκτικά βγάζει μάτι είναι αυτή που αναφέρεται στη διοργάνωση των πρωταθλημάτων και αγγίζει το ποσό των 484.000 ευρώ περίπου. Ευθύς εξαρχής και λόγω επαρκών αποδεικτικών στοιχείων η δαπάνη αυτή, έτσι όπως διατυπώνεται, αν και δεν αναλύεται για ευνόητους λόγους, καθίσταται μη πραγματική και συνεπώς μη γενόμενη.

Είναι πραγματικά άξιο απορίας ποια δικαιολογητικά και νόμιμα παραστατικά δικαιολογούν την τυπικότητα και όχι την ουσία της δαπάνης αυτής. Και αυτό γιατί η κάθε δαπάνη θα πρέπει να συνοδεύεται από την σκοπιμότητά της, την απόφαση έγκρισης της και τα νόμιμα παραστατικά της.

Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι πληροφορίες αναφέρουν πως όλα τα έξοδα της διοργάνωσης όλων των αγώνων του πρωταθλήματος των αθλημάτων της γυμναστικής καλύφτηκαν εξ ολοκλήρου από τους γονείς των αθλητών και των αθλητριών.

Η οικονομική ενίσχυση της Ομοσπονδίας με τη μέθοδο του εσωτερικού δανεισμού, ζητήθηκε σχεδόν με έντονη πίεση και στα όρια του εκβιασμού από του γονείς των αθλητών και αθλητριών, αναφέροντας -σύμφωνα με καταγγελίες γονέων- πως όποιος δεν καταβάλει το αντίτιμο των αγώνων δεν θα συμμετάσχει σ΄αυτούς. Αυτό συνέβη κατά παράβαση του αθλητικού νόμου 2725/99 άρθρο 7 παρ.2 και παρά τη ρητή διαβεβαίωση ότι θα επιστραφεί, ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχει αποδοθεί.

Η δεύτερη κατά σειρά δαπάνη που εγείρει δικαιολογημένες ενστάσεις και πολλές απορίες είναι αυτή της διοικητικής λειτουργίας στην οποία περιλαμβάνονται οι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές όλου του διοικητικού προσωπικού.

Η τρίτη δαπάνη αλλά με ποσό πολύ μικρότερο είναι αυτή που αναφέρεται στην διάδοση του αθλήματος, χωρίς όμως να αναλύεται σε ότι αφορά τα έξοδα που διατέθηκαν για την επίτευξη αυτής της δράσης.

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι για τον φετινό απολογισμό δεν θα βρεθεί κάποιος... άγιος Πέτρος που θα αναλάβει την ευθύνη κάλυψης αυτής της διοικητικής λειτουργίας και της οικονομικής διαχείρισης. Σημειώνεται, δε, πως το 2014 για τις ανάγκες της ΕΓΟ καταβλήθηκαν δύο δόσεις επιχορήγησης, σύμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί στη Διαύγεια, 168.000 ευρώ στις 25/02/2014 και 160.000 ευρώ στις 26/05/2014, ενώ 34.000 ευρώ έλαβε η ομοσπονδία από την ΕΟΕ για την ολυμπιακή προετοιμασία.

Πολλοί από τους εκπρόσωπους των σωματείων δηλώνουν ότι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα ελέγξουν όπως οφείλουν τόσο τη σκοπιμότητα και τη νομιμότητα, όσο και την πραγματικότητα των αναφερομένων δαπανών κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μελών της ΕΓΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Φεβρουαρίου στο Αμφιθέατρο της ΕΟΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα