Ο ευρωπαϊκός Τύπος καταγγέλλει το «λήθαργο» της Ευρώπης

"Ντροπή", "Ενοχος λήθαργος", "Η Ευρώπη οφείλει να αντιδράσει": ο ευρωπαϊκός Τύπος καταγγέλλει την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στα δράματα…

Οι γαλλικές εφημερίδες Liberation και Le Figaro, μαζί με την βελγική Le Soir συμπίπτουν στη διατύπωση "Ευρωπαϊκό Ναυάγιο" για να περιγράψουν την ανικανότητα της Ευρώπης να απαντήσει στη ροή των προσφύγων που ρισκάρουν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου για να φθάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές.

"Αν

δεν θέλουμε να θεωρήσουμε ότι οι ανθρωπιστικές μας αξίες είναι νεκρές ιδέες, η αδιαφορία δεν είναι επιλογή...Πόσα πτώματα θα χρειαστεί να ψαρέψουμε ώστε τελικά αυτή η ανθρωπιστική τραγωδία να θεωρηθεί απόλυτη ιστορική ανάγκη", γράφει η εφημερίδα Le Parisien.

"Οι νεκροί πρέπει να σταματήσουν", γράφει η αυστριακή Kronen-Zeitung, καταγγέλλοντας " μία ατίμωση για την ΕΕ και την κυνική, έως και μακάβρια πολιτική ασύλου".

"Τώρα, η Ευρώπη οφείλει να δράσει", γράφει η σουηδική Svenska Dagbladet χαρακτηρίζοντας "θλιβερό το γεγονός ότι η ΕΕ δεν είναι σε θέση να χειρισθεί την κρίση των προσφύγων και επιτρέπει στη Μεσόγειο να μεταβληθεί σε φρικιαστικό νεκροταφείο".

"Η Ευρώπη διακινδυνεύει πολλούς ακόμη νεκρούς στις πύλες της, εάν δεν καταστήσει την τραγωδία αυτή νο.1 προτεραιότητα", προειδοποιεί η βρετανική The Independent.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, "είναι άδικο να αφήνονται οι χώρες της νότιας Ευρώπης να φέρουν το βάρος των αφίξεων, ιδιαίτερα όταν οι μετανάστες προσελκύονται προς τις πλουσιότερες περιοχές της βόρειας Ευρώπης".

"Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οφείλουν να βγουν από τον ένοχο λήθαργό τους", γράφει η Liberation, ζητώντας μία "προστάτιδα Ευρώπη, όχι μία Ευρώπη φρούριο, παραλυμένη από μία οικονομική πολιτική λιτότητας και την άνοδο του λαϊκισμού". "Δείχνοντας τον δρόμο μίας διεθνούς διευθέτησης αυτού του σημαντικού θέματος, η Ευρώπη μπορεί να αναπτυχθεί πολιτικά", σχολιάζει η εφημερίδα.

Οι Suddeutsche Zeitung και η Le Figaro επιρρίπτουν τις ευθύνες για τον πολλαπλασιασμό των τραγωδιών στη Μεσόγειο "στο χάος που κυριαρχεί στη Λιβύη, από όπου επιβιβάζονται χιλιάδες πρόσφυγες που διαφεύγουν από τις συρράξεις της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής".

"Από την κατάρρευση του λιβυκού κράτους, η ΕΕ δεν έχει καμία δυνατότητα να θέσει τέλος στις ενέργειες των διακινητών", γράφει η γερμανική εφημερίδα.

"Ελλείψει επίσημου συνομιλητή στην Τρίπολη, οι Ευρωπαίοι οφείλουν να εξασφαλίσουν μία εντολή από τον ΟΗΕ για να αναλάβουν το έργο της αστυνόμευσης μπροστά από τις λιβυκές ακτές...Οταν θα εκπληρωθεί αυτή η προτεραιότητα, θα είναι καιρός για την αναθεώρηση των κανόνων παροχής ασύλου και της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ, ώστε να δοθεί μία ανθρώπινη και πολιτική απάντηση στα προβλήματα της μετανάστευσης", γράφει η Le Figaro.

Keywords
Τυχαία Θέματα