Νιγηρία: Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους για τη νίκη της Μπουχάρι

Χιλιάδες Νιγηριανοί πλημμύρισαν σήμερα τους δρόμους του Κάνο για να πανηγυρίσουν τη «νίκη» στις προεδρικές εκλογές του αντιπολιτευόμενου Μουχαμαντού Μπουχάρι…

Δεκάδες μηχανάκια και αυτοκίνητα με τα φώτα πορείας τους αναμμένα κυκλοφορούν στους δρόμους του Κάνο πανηγυρίζοντας για την ιστορική «νίκη» που υποστηρίζει ότι πέτυχε το στρατόπεδο του Μπουχάρι, αν και το αποτέλεσμα δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Πολλοί πολίτες κραδαίνουν ψάθινες σκούπες – το σύμβολο του κόμματος του Μπουχάρι,

του Προοδευτικού Κογκρέσου (APC) – που έχει δεσμευτεί να δώσει μάχη εναντίον των φαινομένων της κακής διακυβέρνησης και της διαφθοράς. Γυναίκες που φορούν φερετζέδες φωνάζουν το σύνθημα «Δίκαια ο Μπουχάρι».

Το κόμμα της αντιπολίτευσης, το Προοδευτικό Κογκρέσο, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πρόεδρος της χώρας Γκούντλακ Τζόναθαν αναγνώρισε σήμερα την ήττα του από τον αντίπαλό του Μουχαμαντού Μπουχάρι, στις προεδρικές εκλογές της Νιγηρίας.

«Ο πρόεδρος Τζόναθαν τηλεφώνησε στις 19:15 (ώρα Ελλάδας)» για να παραδεχθεί την ήττα του, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σέχου Γκάρμπα, ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Μπουχάρι.

«Ο στρατηγός Μπουχάρι αποδέχθηκε την παραδοχή του και τον ευχαρίστησε για αυτό», προσέθεσε ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος του Τζόναθαν δεν έχει προς το παρόν επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή.
Πολλοί Νιγηριανοί ωστόσο εκφράζουν φόβους ότι θα ξεσπάσουν βίαια επεισόδια, όπως το 2011, όταν στις συγκρούσεις που ακολούθησαν μετά την ανακοίνωση της νίκης του Τζόναθαν έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν ότι είναι έτοιμες να συνεργαστούν με οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στη Νιγηρία, επισήμανε Αμερικανός αξιωματούχος σήμερα.

«Ο Μπουχάρι αμφισβήτησε με ειρηνικό τρόπο τις τελευταίες προεδρικές εκλογικές αναμετρήσεις και είχε αποδεχθεί τα αποτελέσματα αυτών των αναμετρήσεων ακόμα κι αν αμφισβητούσε την αξιοπιστία της διαδικασίας» είπε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Η θητεία του στην ηγεσία της αντιπολίτευσης το διάστημα αυτό αποδεικνύει τη δέσμευσή του στη Δημοκρατία που φαίνεται να υποδηλώνει ότι συμμετέχει στην νέα εποχή που ξεκίνησε για τη Νιγηρία το 1999» προσέθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος στην χρονιά που τερματίστηκε η στρατιωτική χούντα στο αφρικανικό κράτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα