Νεπάλ: Η τραγωδία δεν έχει τέλος (photos & video)

Σε ανθρώπινο νεκροταφείο έχουν μετατραπεί οι γύρω περιοχές του Νεπάλ αφού σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Εσωτερικών στο Μπαγκλαντές, ο…

Η κυβέρνηση του Νεπάλ κάλεσε άλλες χώρες να αποστείλουν βοήθεια γιανα αντιμετωπίσει τον καταστροφικό σεισμό, το χειρότερο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 81 χρόνια.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών του Νεπάλ,

οι τραυματίες που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής είναι 4.718.

Η προσοχή των διασωστών στο Κατμαντού επικεντρώνεται πλέον στον πύργο Νταραχάρα καθώς αστυνομικοί εκτιμούν ότι μπορεί στα συντρίμμια να βρίσκονται ακόμα παγιδευμένοι ακόμα και 250 άνθρωποι.

Να σημειωθεί πως μεγάλο είναι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία καθώς καλούνται να ανταποκριθούν σε εκατοντάδες σοβαρά περιστατικά τραυματισμών, ενώ μόνο στο νοσοκομείο Μπιρ του Κατμαντού υπάρχουν 350 άνθρωπο σοβαρά τραυματισμένοι, με τον αριθμό να μεγαλώνει συνεχώς.

Χάρτης με το επίκεντρο του σεισμού

Τουλάχιστον 17 σοροί ανασύρθηκαν σε κατασκήνωση βάσης στο Έβερεστ που επλήγη από χιονοστιβάδα

Δεκαεπτά σοροί έχουν ανασυρθεί από μια κατασκήνωση βάσης στο Έβερεστ που επλήγη από μια τεράστια χιονοστιβάδα που προκάλεσε ο σεισμός που σημειώθηκε χθες Σάββατο στο Νεπάλ, στη χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της ορειβασίας στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Η Google αρωγός στην εύρεση αγνοουμένων από το σεισμό στο Νεπάλ

Άλλοι 61 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μέρος της κατασκήνωσης επλήγη από τη χιονοστιβάδα, δήλωσε ο Ανγκ Τσερίνγκ Σέρπα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας του Νεπάλ, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Νωρίτερα, μια ομάδα έρευνας και διάσωσης του ινδικού στρατού είχε αναφέρει ότι ανέσυρε 18 σορούς από το Έβερεστ.

Το υπουργείο τουρισμού του Νεπάλ ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τους δέκα από τους θανάτους, αλλά εκπρόσωπός του είπε ότι θεωρεί βέβαιο πως ο απολογισμός θα αυξηθεί.

Νεπάλ: Έλληνες ορειβάτες γλύτωσαν από το σεισμό λόγω... απάτης

Ελικόπτερα που είχαν αναχωρήσει νωρίτερα σήμερα από το Κατμαντού για να μεταφέρουν τους τραυματίες προσγειώθηκαν στο Έβερεστ, αν και καθυστέρησαν λόγω του άσχημου καιρού, καθώς υπήρχαν νεφώσεις στην περιοχή.

Όλοι οι ορειβάτες, περίπου 100 άνθρωποι, που βρίσκονταν στις κατασκηνώσεις 1 και 2 του όρους Έβερεστ, πάνω από την κατασκήνωση βάσης, είναι σώοι μετά τον καταστροφικό σεισμό που προκάλεσε χιονοστιβάδα στην υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ορειβασίας του Νεπάλ.

Δείτε συγκλονιστικό βίντεο από την ώρα του σεισμού

Ο Ανγκ Τσερίνγκ Σέρπα προειδοποίησε πάντως ότι θα είναι δύσκολη η απομάκρυνσή τους από την περιοχή καθώς ο δρόμος της επιστροφής, που οδηγεί στην κατασκήνωση βάσης μέσω της παγόπτωσης του Κούμπου, είναι μπλοκαρισμένος.

Η χιονοστιβάδα που έπληξε την κατασκήνωση βάσης και την κάλυψε με χιόνι είχε ισχύ δύο διαφορετικών κατολισθήσεων χιονιού από διαφορετικές κορυφές, είπε ο Σέρπα. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 17 πτώματα ενώ 61 ορειβάτες τραυματίστηκαν, πρόσθεσε.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο σημείο ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν και έξι ελικόπτερα μπόρεσαν να προσγειωθούν στην περιοχή. "Οι άνθρωποι είναι ξαπλωμένοι σε φορεία και τα ελικόπτερα προσγειώνονται -- μισή ντουζίνα σήμερα το πρωί. Ο καιρός είναι καλός, υπάρχει λίγο χιόνι", εξήγησε η Αμού Καναμπιλί.

Το Σάββατο, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, δεν ήταν δυνατόν να φτάσουν ελικόπτερα στην κατασκήνωση βάσης, σε υψόμετρο 5.500 μέτρων, για να παραλάβουν νεκρούς και τραυματίες.

Ένας ξεναγός του τουριστικού γραφείου Himex Tour, ο Σίντζι Ταμούρα, προειδοποίησε πάντως ότι ο τελικός απολογισμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος γιατί, όπως είπε, "κανείς δεν ξέρει πόσοι μπορεί να είναι οι αγνοούμενοι".

Καθώς τα τέλη Απριλίου είναι η αρχή της σεζόν για την ανάβαση στο Έβερεστ, εκατοντάδες ορειβάτες βρίσκονταν στην περιοχή για να επιχειρήσουν την αναρρίχηση στην κορυφή του κόσμου.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Google σκοτώθηκε από χιονοστιβάδα που προκλήθηκε από τον ισχυρό σεισμό στο Έβερεστ

Ο Νταν Φρέντινμπεργκ, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Google σκοτώθηκε το Σάββατο από χιονοστιβάδα που προκλήθηκε στο όρος Έβερεστ εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού που έπληξε το Νεπάλ, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.

Ο Φρέντινμπεργκ, μαζί με άλλους τρεις εργαζόμενους στη Google, είχαν ξεκινήσει για να κατακτήσουν την ψηλότερη κορυφή του κόσμου. Οι τρεις συνάδελφοί του σώθηκαν, διευκρίνισε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λόρενς Γιου, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ο Φρέντινμπεργκ ήταν από τα παλαιότερα στελέχη της εταιρείας και ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας προσωπικών δεδομένων της Google X, ενός ερευνητικού τμήματος της Google που εδρεύει στο Μάουντεν Βιου. Σύμφωνα με την αδελφή του, τη Μέγκαν, έχασε τη ζωή του καθώς υπέστη βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. "Η ψυχή και το πνεύμα του θα ζουν μαζί μας", ανέφερε σε ανάρτησή της στο Instagram.

Ο Φρέντινμπεργκ ήταν έμπειρος ορειβάτης και είχε ξεκινήσει για την κορυφή των Ιμαλαΐων με μια αποστολή που οργάνωσε η εταιρείας Jagged Globe. Η εταιρεία αυτή επιβεβαίωσε τον θάνατό του διευκρινίζοντας ότι άλλα δύο μέλη της ομάδας τραυματίστηκαν αλλά η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα