Νέα ρύθμιση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων

17:14 1/9/2013 - Πηγή: NewsBomb

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο του ΥΠΕΚΑ προβλέπει έως και 102 δόσεις

Νέα δεδομένα στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων δημιουργεί ο νέος νόμος 4178 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης που μπαίνει σε ισχύ από αύριο Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), από την Παρασκευή 30/8 έκλεισε το ηλεκτρονικό σύστημα

υποβολής των δηλώσεων που διαχειρίζονταν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), το οποίο όμως θα ξαναλειτουργήσει κανονικά τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις.

Όπως έχει γίνει γνωστό, εκτός από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που θα μπουν για πρώτη φορά στη ρύθμιση, στον νέο νόμο εντάσσονται υποχρεωτικά και οι ιδιοκτήτες που υπέβαλαν δηλώσεις με τον προηγούμενο νόμο αλλά και όσοι υπέβαλαν δηλώσεις τακτοποίησης ημιυπαίθριων, σύμφωνα με τους νόμους 3840/10 και 3775/2009.

Πάντως οι 389.659 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν ήδη πληρώσει το παράβολο για την τακτοποίηση δεν θα επιβαρυνθούν περαιτέρω, καθώς σύμφωνα με τα όσα ισχύουν από εδώ και πέρα απαιτείται μόνο η υποβολή νέας δήλωσης του. Αντίθετα, οι ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων θα χρειαστεί να υποβάλλουν εκ νέου συνολικά το φάκελο τους, αυτή τη φορά στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ (σ.σ. την προηγούμενη φορά το είχαν υποβάλει στην Πολεοδομία). Την ίδια διαδικασία πάντως, προβλέπεται να ακολουθήσουν και όσοι δήλωσαν το αυθαίρετο τους κτίσμα στο σύστημα δίχως να πληρώσουν παράβολο.

Δόσεις ανάλογα με το πότε θα δηλωθεί το αυθαίρετο

Πιο συγκεκριμένα:

-όσοι υπαχθούν στη νέα ρύθμιση μέχρι την 8η Φεβρουαρίου 2014, θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν το πρόστιμο σε 102 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη καταβολή τα 50 ευρώ.

-όσοι υπαχθούν στη νέα ρύθμιση μέχρι την 8η Αυγούστου 2014, θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν το πρόστιμο σε 84 μηνιαίες δόσεις.

-όσοι υπαχθούν στη νέα ρύθμιση μέχρι την 9η Φεβρουαρίου 2015, θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν το πρόστιμο σε 60 μηνιαίες δόσεις.

Νέες ρυθμίσεις για όσους χρωστούν το ειδικό πρόστιμο

Αλλαγές όμως έρχονται και στην αντιμετώπιση όσων χρωστούν το πρόστιμο που τους είχε επιβληθεί με βάση των παλιό νόμο για τα αυθαίρετα.

Σύμφωνα με τα όσα έχει αποφασίσει το ΥΠΕΚΑ, όλοι αυτοί θα πρέπει να υπαχθούν στο νέο νόμο μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2014, προκειμένου να μπορέσουν να ξοφλήσουν τις οφειλές τους μέχρι και σε 102 μηνιαίες δόσεις, δίχως καμία περαιτέρω επιβάρυνση.

Όσοι πάντως στο παρελθόν εντάχθηκαν σε ρύθμιση και έχουν καταβάλει μέρος του προστίμου αλλά εν συνεχεία διέκοψαν τις πληρωμές θα έχουν τη δυνατότητα συμψηφισμού των καταβληθέντων ποσών και των παραβόλων με το ειδικό πρόστιμο που προβλέπει ο νέος νόμος.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να δηλώσετε αυθαίρετα και ημιυπαίθριους στο Ε9

Από τη Δευτέρα οι δηλώσεις για τα αυθαίρετα

Ρύθμιση αυθαιρέτων από 50 ευρώ και έως 102 δόσεις

Οι τελικές αλλαγές για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Keywords
Τυχαία Θέματα