Κύπρος: Δύο εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μακάριου Γ

11:43 5/4/2013 - Πηγή: NewsBomb

Με δύο εκδηλώσεις, που οργανώνει για αύριο, Σάββατο, μνημονεύει η Κύπρος τα 100 χρόνια από τη γέννηση του αρχιεπισκόπου του νησιού και πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας (1959-1977), Μακάριου Γ΄.

Η πρώτη, είναι έκθεση με θέμα «Μακάριος και Καλές Τέχνες». Ο Μακάριος ήταν λάτρης των καλών τεχνών και επί της εποχής του αγοράστηκαν πολλοί πίνακες και γλυπτά διακεκριμένων καλλιτεχνών, τα οποία φυλλάσσονται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Η

έκθεση, την οποία επιμελήθηκε ο διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου και της Πινακοθήκης του Ιδρύματος Μακαρίου Γ΄, δρ. Γιάννης Ηλιάδης και θα εγκαινιάσει ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, θα μείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες:

Α) Πίνακες, σχέδια, γλυπτά και φωτογραφίες. Ο Μακάριος επισκεπτόταν εκθέσεις εικαστικών, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό και στήριζε την καλλιτεχνική δημιουργία, αγοράζοντας πίνακες και γλυπτά. «Οι καλλιτέχνες, οι οποίοι ένιωθαν την αγάπη και τη στήριξή του, εμπνεύστηκαν από το πολυσχιδές έργο του και την ηγετική του φυσιογνωμία, την οποία απαθανάτισαν, τόσο σε προσωπογραφίες ως καθοδηγητή και οραματιστή του λαού του, όσο και σε συνθέσεις ως σύμβολο ενότητας και αγώνα» αναφέρει ο δρ. Ηλιάδης. Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται επίσης έργα, που δωρήθηκαν στον Μακάριο από καλλιτέχνες ή από ηγέτες ξένων κρατών, αλλά και έργα πολιτισμού, για τα οποία ο ίδιος έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως ένας ροδιακός οξυπύθμενος αμφορέας από το αρχαίο καράβι της Κερύνειας.

Β) H Συλλογή δυτικοευρωπαϊκών ελαιογραφιών (16ος-19ος αιώνας), την οποία αγόρασε ο Μακάριος στη δεκαετία του ΄60 από τον συλλέκτη και αρχαιολάτρη Νίκο Δίκαιο, πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λυών της Γαλλίας. Η συγκεκριμένη αγορά καταδεικνύει, κατά τους μελετητές, την ανάγκη του τότε αρχιεπισκόπου να «προικοδοτήσει» το νεοσύστατο Κυπριακό Κράτος με πολιτιστικές υποδομές, οραματιζόμενος τη δημιουργία Πινακοθήκης στο πλαίσιο ενός Πολιτιστικού Κέντρου, έργο το οποίο υλοποιήθηκε με τη δημιουργία του Ιδρύματος αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, τον Ιανουάριο του 1978, λίγους μήνες μετά τον θάνατό του. Το τμήμα της συλλογής, που παρουσιάζεται στην έκθεση, καλύπτει την περίοδο από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα και τις κυριότερες τεχνοτροπικές τάσεις στην τέχνη (Αναγέννηση, Μανιερισμός, Μπαρόκ, Ροκοκό, Νεοκλασικισμός και Ρομαντισμός). Περιλαμβάνονται τοπία και προσωπογραφίες, καθώς και έργα με θεματικές, που προέρχονται από τη βίβλο και τη μυθολογία. Τα έργα της Συλλογής, κυρίως ελαιογραφίες, ανήκουν σε καλλιτέχνες των βασικότερων δυτικοευρωπαϊκών Σχολών, όπως η ιταλική, η γαλλική, η φλαμανδική, η γερμανική και η ισπανική.

Γ) Κειμήλια, που ανήκαν στον Μακάριο, έγγραφα, βιβλία κ.ά., από ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος, συνεργάτες, φίλους, συνεχιστές και θαυμαστές του έργου του, τα οποία παρουσιάζονται ανάμεσα στα άλλα εκθέματα, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να νιώσει, εκτός από τη νοητή και τη φυσική παρουσία του Μακαρίου στον χώρο. Ανάμεσα στα προσωπικά του αντικείμενα ξεχωρίζει το ράσο, που φορούσε την ημέρα του πραξικοπήματος, καμένα χειρόγραφα, πίνακας και βιβλίο διάτρητα από σφαίρες, καθώς και ένα χαλί, που πυρπολήθηκε από τους πραξικοπηματίες.

Δ) Φωτογραφική έκθεση για τη ζωή του Μακαρίου, στην οποία αποτυπώνονται οι αγώνες του για ελευθερία και επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού και διαγράφεται η ιστορική πορεία του, καθώς επίσης η αγάπη του για τον πολιτισμό και ιδιαίτερα για τις Καλές Τέχνες.

Εκτός από την έκθεση, αύριο θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα:«Ο Εθνάρχης Μακάριος ως πολιτικός αρχηγός του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, 1955-1959».

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης και ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Ομιλίες θα κάνουν οι: Πέτρος Παπαπολυβίου με θέμα «Η προετοιμασία του Αγώνα 1955-59», Νταϊάνα Μαρκίδου με θέμα «Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος και η μεταβατική περίοδος 1959-1960», Χρήστος Γ. Ζαχαράκις με θέμα «Μακάριος και Ελληνικές Κυβερνήσεις», Βαγγέλης Κουφουδάκης με θέμα «Κύπρος και Υπερδυνάμεις», Μάριος Ευρυβιάδης με θέμα «Διπλωματία ταξιδιών Μακαρίου Γ΄», Ιωάννης Λάμπρου με θέμα «Οι διαπραγματεύσεις Μακαρίου -Χάρντιγκ και οι λόγοι της αποτυχίας τους», Νέαρχος Νεάρχου με θέμα «Ο Μακάριος μέσα από την ποίηση: Σύμβολο αγώνα, ασπίδα και θώρακάς του ο λαός» και Γιώργος Γιωργής με θέμα «Μακάριος και Σεφέρης»

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα