Κόσοβο: Το ειδικό δικαστήριο δεν θα ερευνήσει πολιτικές δολοφονίες

Το υπό ίδρυση ειδικό δικαστήριο για το Κόσοβο δεν θα ερευνήσει υποθέσεις δολοφονιών μελών της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου που διαπράχθηκαν…

Το δικαστήριο θα ασχοληθεί μόνο με τις καταγγελίες περί εγκλημάτων πρώην μελών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου, που διατυπώνονται στην έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, είπε ο κ. Κούτσι.

Για τα υπόλοιπα ζητήματα, τα δικαστήρια του Κοσόβου θα συνεχίσουν το έργο τους, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Κοσόβου.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου και αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου,

Ίσα Μουστάφα είχε εκφράσει, τον περασμένο μήνα, την ελπίδα το νέο δικαστήριο να ερευνήσει και τις δολοφονίες στελεχών του κόμματός του.

Ο κ. Κούτσι, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας εργασίας που προετοιμάζει τις αλλαγές στη νομοθεσία για την ίδρυση του νέου ειδικού δικαστηρίου, είπε ότι την ευθύνη για την αποτυχία διερεύνησης των καταγγελιών για τις πολιτικές δολοφονίες έχουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), η αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) και η αποστολή της ΕΕ για την επιβολή του νόμου στο Κόσοβο (Eulex).

Ο κ. Κούτσι διευκρίνισε ακόμη ότι οι δικαστές του ειδικού δικαστηρίου θα ορισθούν από τον επικεφαλής της Eulex. Στην έκθεση της ειδικής ομάδας ερευνών της Eulex που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο χρόνο αναφέρεται ότι μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου ενδέχεται να διωχθούν ποινικά για διεξαγωγή εκστρατείας διωγμού σε βάρος Σέρβων, Ρομά και Αλβανών του Κοσόβου, που θεωρήθηκαν συνεργάτες του σερβικού καθεστώτος και για εγκλήματα, όπως δολοφονίες, απαγωγές, παράνομη κράτηση και παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων.

Το νέο δικαστήριο, τμήμα του οποίου θα λειτουργήσει στην Ολλανδία, επρόκειτο να ξεκινήσει το έργο του τον περασμένο μήνα, αλλά υπήρξε καθυστέρηση, λόγω της πολιτικής διαμάχης και της εξάμηνης στασιμότητας στη συγκρότηση θεσμών στην Πρίστινα, μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα