Κιργιστάν: Άνοιξαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές

Άνοιξαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στο Κιργιστάν.

Η Δύση ελπίζει στο «καλό» αποτέλεσμα των εκλογών, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση την στρατηγικής σημασίας πρώην Σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας, θέατρο μιας αιματηρής εξέγερσης και εθνοτικών συγκρούσεων το 2010.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 (15:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα

αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Έπειτα από 20 χρόνια αυταρχικής διακυβέρνησης , όλοι ελπίζουν η διαδικασία να σηματοδοτήσει την πρώτη ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στην κυρίως μουσουλμανική χώρα. Ωστόσο αντίπαλοι του υποψήφιου που θεωρείται ο επικρατέστερος, του υποστηριζόμενου από την Μόσχα Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ, έχουν προειδοποιήσει ότι θα αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα εάν διαπιστώσουν παρατυπίες.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει εκ νέου αστάθεια στο Κιργιστάν ανησυχεί τις ΗΠΑ όσο και τη Ρωσία, καθώς και οι δύο χώρες διατηρούν αεροπορικές βάσεις στη χώρα και μοιράζονται με τους κατοίκους, τις ανησυχίες για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και την εξάπλωση της δράσης ακραιφνών ισλαμιστών από το γειτονικό Αφγανιστάν.

Ο επόμενος πρόεδρος θα υπηρετήσει, βάσει του ισχύοντος Συντάγματος, για 6ετή θητεία και θα διορίζει τον υπουργό Άμυνας και τον επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

Άλλοι 13 υποψήφιοι συμμετέχουν στις εκλογές, που διεξάγονται μια ημέρα μετά τις πρώτες χιονοπτώσεις του χειμώνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα