Καμμένος: «Παρών» στις εκδηλώσεις της Ομογένειας για την 25η Μαρτίου στις ΗΠΑ

Την ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπήσει στις φετινές εκδηλώσεις της Ομογένειας για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο υπουργός…

Ο κ. Καμμένος, μαζί με αξιωματούχους της πόλης, θα παραστεί επίσης στην επίσημη τελετή -την προηγούμενη μέρα της παρέλασης-, κατά την οποία θα δοθεί το όνομα του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου σε τμήμα της 33ης οδού (μεταξύ Ντίτμαρς

Μπούλεβαρντ και 23ης λεωφόρου) στην Αστόρια, όπου βρίσκεται η ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης.

«Αποτελεί τιμή για την Ομογένεια η παρουσία του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας της πατρίδας μας» τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, σημειώνοντας ότι «όπως κάθε χρόνο, θα συμμετάσχει στην παρέλαση άγημα ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, ενώ θα παραστούν από την Ελλάδα πολυμελείς αντιπροσωπείες του Κολεγίου Ανατόλια και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου».

Φετινός τελετάρχης στην παρέλαση του Ελληνισμού στην αμερικανική μεγαλούπολη θα είναι ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, 'Αντριου Κουόμο, «η οικογένεια του οποίου είχε ανέκαθεν πολύ στενές σχέσεις με την Ομογένεια και στηρίζει πάντα τα ελληνικά θέματα» επεσήμανε ο κ. Γαλάτουλας, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι «ο κ. Κουόμο πρωτοστάτησε για να ξανακτιστεί η κατεστραμμένη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στο Μανχάταν».

Επίσης, τελετάρχες θα είναι ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζον Κάλαμος και το ζεύγος Ελένη και Γιάννη Ψαρά, για τη «φιλανθρωπική και κοινωνική τους προσφορά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και την Ελλάδα».

Όσον αφορά τις άλλες εκδηλώσεις, που θα γίνουν στα πλαίσια των εορτασμών της εθνικής επετείου, ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας, η οποία έχει κάθε χρόνο την ευθύνη διοργάνωσης της παρέλασης, ανέφερε ότι το βράδυ της 28ης Μαρτίου θα διοργανωθεί η καθιερωμένη εκδήλωση μετά δείπνου, σε ξενοδοχείο του Μανχάταν, για να τιμηθούν οι τελετάρχες και οι χορηγοί της παρέλασης.

Σύμφωνα με τον κ. Γαλάτουλα, «το φετινό κεντρικό μήνυμα της παρέλασης θα είναι η προστασία των κυνηγημένων Χριστιανών, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ θα υπάρχουν μηνύματα στήριξης της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού στη μεγάλη δοκιμασία που βιώνει λόγω της οικονομικής κρίσης. Επίσης, όπως κάθε χρόνο, θα προβληθούν τα ζητήματα της Κύπρου, της Μακεδονίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Όσον αφορά την τελετή για να δοθεί το όνομα του μακαριστού αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου σε τμήμα δρόμου στην Αστόρια, είπε ότι θα είναι η πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη που ένας δρόμος της πόλης θα φέρει το όνομα ενός ομογενούς. Όπως ανέφερε, το Νοέμβριο του 2013, ως γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας είχε πάρει την πρωτοβουλία να σταλεί επιστολή στον τότε δημοτικό σύμβουλο της Νέας Υόρκης, που εκλεγόταν στην Αστόρια, Πίτερ Βαλόουν (τζούνιορ). Το αίτημα επανέφερε πριν λίγο καιρό, ως πρόεδρος πια της Ομοσπονδίας, ζητώντας την υποστήριξη του νέου δημοτικού συμβούλου από την ίδια περιοχή, του Κώστα Κωνσταντινίδη, ο οποίος κατάγεται από την Κύπρο.

«Πρόσφατα, το αίτημά μας εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης» επεσήμανε ο κ. Γαλάτουλας, προσθέτοντας ότι «ο αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος ήταν μια μεγάλη προσωπικότητα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Κατάφερε να αποκτήσει για την Ομογένεια πρόσβαση στα ψηλότερα πολιτικά κλιμάκια των ΗΠΑ και μπορούσε οποιαδήποτε στιγμή να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει στον Αμερικανό πρόεδρο». Πρόσθεσε δε ότι διατηρούσε μαζί του «πολύ καλές σχέσεις» και «κάθε συζήτηση με τον Ιάκωβο ήταν πάντα μια μεγάλη εμπειρία».

Η τελετή συμπίπτει με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατο του αρχιεπισκόπου Ιακώβου (σ.σ. απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών στις 10 Απριλίου 2005, ημέρα που γινόταν η ελληνική παρέλαση στη Νέα Υόρκη), καθώς και με τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από τότε που συμμετείχε με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην αντιρατσιστική πορεία της Σέλμα, Αλαμπάμα.

Ως κατακλείδα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης δήλωσε ότι στις 7 Μαρτίου θα συγκεντρωθούν στα γραφεία της Ομοσπονδίας στην Αστόρια πρόεδροι και αξιωματούχοι των ελληνικών ομοσπονδιών (δευτεροβάθμια όργανα που εκπροσωπούν εθνικοτοπικούς συλλόγους) και «με βασική επιδίωξη», όπως τόνισε, «να συγκληθεί ιδρυτική διάσκεψη για τη δημιουργία νέου αντιπροσωπευτικού φορέα της Ομογένειας στις ΗΠΑ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα