Κ. Μίχαλος: Ελπιδοφόρος προοπτική για την Ελλάδα η ενέργεια

00:26 3/3/2013 - Πηγή: NewsBomb

Το δεύτερο στρατηγικό συνέδριο με θέμα τις «Επενδύσεις στην ενέργεια και την Αειφόρο Ανάπτυξη» διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) την Παρασκευή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Τις εργασίες άνοιξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος

ο οποίος χαρακτήρισε τον τομέα της ενέργειας «ελπιδοφόρο προοπτική για την Ελλάδα». Στην ομιλία του ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι «το διακύβευμα είναι υψηλό και δεν υπάρχει χώρος για πολιτικά παιχνίδια και κοντόφθαλμες επιδιώξεις».

Ανέφερε επίσης ότι «είναι απαραίτητη η αναβάθμιση της εγχώριας αγοράς ενέργειας καθώς έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, παροχή καλύτερων και πιο προσιτών υπηρεσιών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» ενώ μεγάλης σημασίας χαρακτήρισε και τη δημιουργία ενός βιώσιμου ρυθμιστικού πλαισίου προσέλκυσης επενδύσεων που θα παρέχει «την προβλεψιμότητα που αναζητά ο επενδυτής» δεδομένου ότι «οι συνεχείς αλλαγές αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα ενώ η αναδρομική ισχύς ρυθμίσεων μοιάζει με τιμωρία των επενδυτών που εμπιστεύτηκαν το κράτος».

Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σχολίασε ότι «πρέπει να αποτελέσουν τομέα αιχμής προσέλκυσης επενδύσεων» με την ανάληψη πρωτοβουλιών εξωστρέφειας , τη συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά κράτη και την προβολή των προτερημάτων της χώρας.

Αναφορικά με τον νέο επενδυτικό νόμο ο επικεφαλής του ΕΒΕΑ επισήμανε ότι έχει κάποιες σημαντικές θετικές ρυθμίσεις ειδικά όσον αφορά την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας αλλά πρέπει να δώσει περισσότερα κίνητρα στους επενδυτές, κυρίως φοροαπαλλακτικά.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι «η αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των προοπτικών της ενέργειας είναι καθήκον και όχι επιλογή».

Στη συνέχεια του συνεδρίου τον λόγο πήρε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) Μάκης Παπαγεωργίου. «Λάθη και παραλείψεις ετών δημιούργησαν μια συνολική στρέβλωση στην ενεργειακή αγορά» υπογράμμισε κατά την ομιλία του στους συνέδρους.

Ο κ. Παπαγεωργίου προσέθεσε ότι έχει αρχίσει η εξυγίανση του προβλήματος μέσω «της αναδιοργάνωσης της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού, τη μετάβαση στο ενιαίο μοντέλο ευρωπαϊκής αγοράς, την πρόσβαση σε εικονικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες (Virtual Power Plants) με τη δημοπρασία πακέτων υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής ενέργειας αρχής γενομένης από το 3ο τρίμηνο του 2013».

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας ο υφυπουργός τόνισε ότι αποτελούν «κομβικό κομμάτι στη σταθεροποίηση και την εξυγίανση της αγοράς».

Για τους τρόπους επιτυχίας του Κατάρ στον ενεργειακό κλάδο τα τελευταία 15 χρόνια μίλησε στους σύνεδρους ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Εμπορίου της χώρας Σεΐχης Αλ Τάνι. Οπως ανέφερε, τέσσερις ήταν οι πυλώνες της αλλαγής: η πίεση στην ηγεσία για την εξεύρεση λύσεων στη βιομηχανία ενέργειας, η θεώρηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ως μέλλον του Κατάρ, η προσέλκυση επενδύσεων και η επανεπένδυση χρημάτων στη βιομηχανία.

Ο πρώην υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σημασία των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας με την εύρεση υδρογονανθράκων στην Κύπρο, το Ισραήλ και πιθανώς την Ελλάδα. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ. Μανιάτης είναι δυνατή η δημιουργία ενός «κοινού ενεργειακού δόγματος» μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου που θα μπορούσε να παίξει το ρόλο του τροφοδότη ενέργειας για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Σχετικά με τον ορυκτό πλούτο της χώρας ο βουλευτής του ΠαΣοΚ σημείωσε ότι «η αξιοποίηση του πρέπει να αντιμετωπιστεί με γενναιότητα από τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση» καθώς ο πολίτης θα εμπιστευτεί δράσεις εξόρυξης αν βεβαιωθεί ότι η Πολιτεία θα εξασφαλίσει την εφαρμογή και την τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων πριν και μετά την αδειοδότηση. Τέλος, σχετικά με τα πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων ανέφερε ότι «πρέπει να αξιοποιηθούν με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και χωρίς βιασύνες που υποκρύπτουν πολιτικές σκοπιμότητες».

Keywords
Τυχαία Θέματα