Η Ουκρανία αποκλείει έναν «πόλεμο» με τη Ρωσία για το φυσικό αέριο

Η Ουκρανία και η Ρωσία επιθυμούν να αποφύγουν ενδεχόμενη αναμέτρηση για το φυσικό αέριο που θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στις ενεργειακές προμήθειες στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μίκολα Αζάροφ μετά τη δημόσια διαφωνία που είχαν οι δύο πλευρές σχετικά με τους όρους του συμβολαίου για το φυσικό αέριο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.


Να σημειωθεί πως προηγούμενες διαφωνίες μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών γειτόνων προκάλεσαν την προσωρινή

διακοπή της διανομής ρωσικού φυσικού αερίου στους ευρωπαίους πελάτες.

Αφορμή μάλιστα για μια έντονη αντιπαράθεση Μόσχας-Κιέβου σχετικά με την ποσότητα των προμηθειών φυσικού αερίου για το 2012 προκάλεσε έντονη ανησυχία για αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης.

Ο Αζάροφ ωστόσο υπήρξε καθησυχαστικός: «Γιατί να κάνουμε πόλεμο με τους ρώσους αδελφούς μας;»Το Interfax επικαλέστηκε τον Αζάροφ την παραμονή ενός νέου γύρου συνομιλιών για το φυσικό αέριο με την Ρωσία στη Μόσχα: «Δεν το συζητάμε καν και ούτε πρόκειται. Φυσικά και οι δυό μας έχουμε οικονομικά συμφέροντα.

Έχουν πολύ καλή συμφωνία και την κρατάνε και με τα δύο χέρια. Και εμείς τους λέμε ότι υπάρχει και αληθινή ζωή. Θα καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η Ουκρανία, η οποία εξαρτάται κατά πολύ από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου για τη βιομηχανία της, προσπαθεί ανεπιτυχώς εδώ και έναν χρόνο και πλέον να πείσει την Μόσχα να αναθεωρήσει μια συμφωνία του 2009, που όπως υποστηρίζει θέτει μια υπερβολική τιμή για το φυσικό αέριο.

Όσον αφορά στην έναρξη συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές στη Μόσχα, αυτές ορίζονται χρονικά στις 15 Ιανουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα