Έρχονται αλλαγές σε συντάξεις και εφάπαξ

Μόνο μειώσεις έχει να φέρει το νέο ασφαλιστικό σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και στο εφάπαξ σχεδόν όλων των ασφαλισμένων σε κάθε ταμείο.

Το νέο ασφαλιστικό έρχεται με οκτώ βασικές αλλαγές και αλλάζει τα δεδομένα. Αρχή από το 2014 με μειώσεις που φτάνουν ως και το 20%.

Ήδη από τις αρχές του 2014 έχουν προγραμματιστεί οι μειώσεις, ενώ οι συνολικές μεταρρυθμίσεις συνοψίζονται σε μερικά σημαντικά σημεία.

α) Η συγχώνευση 60 ασφαλιστικών κλάδων που λειτουργούν σήμερα στα βασικά ταμεία ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ,

ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ΟΓΑ, Δημόσιο και ΝΑΤ)

β) Όλα τα ταμεία από το 2014 θα ξεκινήσουν ενιαίο σύστημα εισφορών προκειμένου να μην υπάρχουν στρεβλώσεις, κάτι που ωστόσο θα πλήξει τα λεγόμενα ευγενή ταμεία (Τράπεζες, ΔΕΚΟ κλπ), ενώ μειώσεις θα υπάρχουν στον ΟΑΕΕ, ο οποίος πλήττεται από την μη καταβολή των εισφορών.

γ) Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, ο υπολογισμός πλέον των συντάξεων θα γίνεται με βάση τις εισφορές στο σύνολο του εργασιακού βίου κάθε υπαλλήλου.

δ) Σε κάθε Ταμείο θα υπάρχει πλέον ένα μόνο λογιστήριο, έτσι ώστε οι μειώσεις που εντάσσονται στο νέο προϋπολογισμό να κινηθούν αυτόματα γύρω στο 20%.

ε) Αλλαγές θα υπάρχουν και στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ ανά Ταμείο. Πλέον το εφάπαξ θα καθορίζεται με βάση μία σειρά από παράγοντες και το ποσό του θα κυμαίνεται σε διαφορετικά επίπεδα από χρονιά σε χρονιά.

στ) Προωθείται όμως και η ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το κράτος θα επιδοτεί συντάξεις με ελάχιστο τα 360 ευρώ και από εκεί και πέρα η κατάσταση του κάθε ασφαλιστικού φορέα θα είναι αυτή που θα καθορίζει το υπόλοιπο ποσό.

Διαβάστε επίσης:

ΒΟΜΒΑ: Έρχεται νέο ψαλίδι σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Ψαλίδι σε 100.000 συντάξεις

Έρχεται νέο «ψαλίδι» στο εφάπαξ

Keywords
Τυχαία Θέματα