Επεισοδιακή διαδήλωση και συλλήψεις στις Μαλδίβες

00:42 1/3/2015 - Πηγή: NewsBomb
Τριάντα ένας υποστηρικτές του Μοχάμεντ Νασίντ συνεληφθησαν στη διάρκεια διαδηλώσεων που οργανώθηκαν στο Μαλέ, πρωτεύουσα των Μαλδίβων, σε διαμαρτυρία για…

Οι διαδηλωτές συνελήφθησαν το βράδυ της Παρασκευής, όταν χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της κράτησης του Νασίντ, η οποία έχει καταδικασθεί από τη διεθνή κοινότητα.
"Συλλάβαμε 31 πρόσωπα και τέσσερα απ' αυτά αφέθηκαν ελεύθερα", δήλωσε ένας αξιωματούχος της αστυνομίας χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Η

ηρεμία επέστρεψε σήμερα στο Μαλέ μετά τις συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές που σημειώθηκαν σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας. Στη διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 10.000 υποστηρικτές του Νασίντ, σύμφωνα με το αντιπολιτευόμενο κόμμα του πρώην προέδρου, το Δημοκρατικό Κόμμα των Μαλδίβων (PDM). Οι αρχές δεν ανακοίνωσαν αριθμό.

Ο Νασίντ συνελήφθη την Κυριακή βάσει ενός αντιτρομοκρατικού νόμου επειδή όταν ήταν στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2012 είχε διατάξει τη σύλληψη του προέδρου του ποινικού δικαστηρίου της χώρας, ο οποίος ήταν ύποπτος για διαφθορά.

Οι ΗΠΑ, όπως και η Ινδία, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση και για τη μεταχείριση που επιφυλάσσεται στον πρώην πρόεδρο ο οποίος, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, δεν έχει πρόσβαση στους δικηγόρους του.

Ο 47χρονος Νασίντ, ο οποίος οδηγήθηκε τη Δευτέρα ενώπιον δικαστηρίου, δεν έχει πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και οι αρχές αρνήθηκαν την αποφυλάκισή του με εγγύηση. Την Πέμπτη το δικαστήριο του έδωσε προθεσμία τριών ημέρων για να ετοιμάσει την υπεράσπισή του. Κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης άνω των 10 ετών.

Το κόμμα του, το PDM, κατηγορεί τον πρόεδρο Αμπντάλα Γιαμίν ότι θέλει να φιμώσει την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση διέψευσε ότι οι κατηγορίες σε βάρος του πρώην προέδρου έχουν πολιτικά κίνητρα, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση.

Ο Νασίντ, πρώην πολιτικός κρατούμενος και ο πρώτος πρόεδρος των Μαλδίβων που εξελέγη δημοκρατικά το 2008, υποχρεώθηκε να παραιτηθεί τέσσερα χρόνια αργότερα και ο ίδιος έχει πει πως έγινε σε βάρος του πραξικόπημα.

Στον δεύτερο γύρο των εκλογών ηττήθηκε από τον Αμπντάλα Γιαμίν, ετεροθαλή αδελφό του Μαουμούν Αμπντούλ Γκαγιούμ, του πρώην ισχυρού άνδρα ο οποίος κυβέρνησε επί τρεις δεκαετίες αυτό το αρχιπέλαγος του Ινδικού Ωκεανού που είναι γνωστό ως τουριστικός προορισμός πολυτελείας και τους 400.000 κατοίκους του, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι σουνίτες μουσουλμάνοι. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2018.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα