Εκλογές 2015-Ν. Νικολόπουλος: Ο οδικός χάρτης για την υγεία (vid)

13:27 7/1/2015 - Πηγή: NewsBomb
Τις προτάσεις για την Υγεία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στη συμμαχία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες παρουσίασε ο Νίκος Νικολόπουλος.

Ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας με το ψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων,

σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «online-press», χαρακτήρισε την κατάρρευση του συστήματος Υγείας ως «το μεγαλύτερο μνημείο της μνημονιακής τραγωδίας που έζησε η Ελλάδα». Ο τομέας της Υγείας μαζί με αυτόν της Παιδείας, αντί να θωρακιστούν από την κρίση, σαρώθηκαν πρώτοι, υποστηρίζει ο κ. Νικολόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, τονίζει: «Αποτελεί παράνοια και μόνο το γεγονός ότι ενώ υποτίθεται επιδιώκουμε τη συγκράτηση των δαπανών υγείας, εντούτοις αποδεκατίζουμε τις μεθόδους πρόληψης. Διότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι δαπάνες από το να προλαμβάνεις το κακό. Γι' αυτό και πρώτιστη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για την προληπτική ιατρική. Και σε πρώτη φάση τουλάχιστον, θα πρέπει το κράτος να υιοθετήσει πανελλήνια προγράμματα προληπτικών εξετάσεων, τουλάχιστον σε νοσήματα με υψηλές επιπτώσεις και μεγάλη συχνότητα, όπως τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος μαστού, κλπ.».

Ο κ. Νικολόπουλος υποστηρίζει, επίσης, ότι πρέπει να μπει «μία τάξη στο καθεστώς των γενόσημων φαρμάκων, ώστε να μην καταστεί η Ελλάδα μία τεράστια αποθήκη φαρμάκων αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας. Θα επιδιώξουμε λοιπόν την δημιουργία ενός Εργαστηρίου Βιοϊσοδυναμίας με τη συμμετοχή των πανεπιστημίων μας και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα κάθε φαρμάκου που θα μπαίνει στην αγορά».

Σχετικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση σημειώνει ότι θα πρέπει να λειτουργεί ως μηχανισμός, ο οποίος «αφενός θα γλιτώνει κόπο και χρόνο και αφετέρου θα επιτηρεί και θα παρεμβαίνει σε περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης», και «να μην μετατραπεί σε μηχανισμό που μέσω πλαφόν θα... απαγορεύει στους πολίτες να λαμβάνουν τις αναγκαίες θεραπείες».

Υπό ολική επανεξέταση πρέπει να τεθεί το ζήτημα των ασφαλιστικών ταμείων και η ένταξη όλων στον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον υποψήφιο βουλευτή Αχαΐας. «Η ένταξη όλων σε έναν φορέα (ΕΟΠΥΥ) δεν είναι δυνατόν να λάβει χώρα ως μια γενικευμένη υποβάθμιση υπηρεσιών. Δεν είναι δυνατόν να εξετάζει ένας γιατρός 50 ασθενείς την ημέρα, πρόκειται για υποβάθμιση τόσο του ασθενούς, όσο και του ιατρού. Ούτε επίσης είναι δυνατόν να δημιουργούνται νησίδες αποκλειστικής ή προνομιακής συνταγογράφησης ή εμμέσως να καλλιεργούνται ανομολόγητες πελατειακές σχέσεις υπό τη σκέπη της ανταποδοτικής (και όχι δωρεάν ) περίθαλψης».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Νικολόπουλος στην ανάγκη δημιουργίας εξειδικευμένων δομών για τα ΑμεΑ, τους φορείς του AIDS και άλλες πληθυσμιακές ομάδες, καθώς και για το βάρος που πρέπει να δοθεί στα προγράμματα θεραπείας των τοξικοεξαρτημένων ατόμων.

Στην προοπτική της αλλαγής πορείας για τη χώρα, μετά την εκλογική μάχη της 25ης Ιανουαρίου, ο κ. Νικολόπουλος σημειώνει ότι ο ελληνικός λαός «δεν μπορεί να εμπιστευτεί την τύχη του "αποκλειστικά σε μία αριστερή συγχορδία, που μάλιστα πολλές φορές... φαλτσάρει" αλλά σε μία εθνική συμμαχία, με τους ΑΝΕΛ σε ισχυρή ρυθμιστική θέση, ώστε να διαφυλαχτούν τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων».

Keywords
Τυχαία Θέματα