Ευτυχώς, αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι μεγαλύτερο!

Είστε έτοιμοι για ένα μεγαλύτερο σε διάρκεια Σαββατοκύριακο;

Όσο κατενθουσιαστήκατε με την ιδέα, η είδηση θα σας απογοητεύσει...

Καθώς αυτό το Σαββατοκύριακο θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια μόλις κατά... 1 δευτερόλεπτο.

Το λεγόμενο «leap second» (εμβόλιμο δευτερόλεπτο) θα προστεθεί στα ατομικά ρολόγια ακριβείας ανά τον πλανήτη για ακόμη μία φορά, ως συνέπεια μίας σπάνιας προσαρμογής που πραγματοποιείται ανά διαστήματα, ώστε να κρατήσει την ώρα σε αρμονία με την επιβράδυνση της περιστροφής της γης.

Τα τελευταία χρόνια, ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο προστίθεται

κάθε λίγα χρόνια, ελαφρώς πιο σπάνια απ' ό,τι στη δεκαετία του 1970 (όταν ξεκίνησε να γίνεται αυτό) και παρά τη μακροχρόνια επιβράδυνση της περιστροφής της γης που προκαλείται από παλίρροιες, σεισμούς και μία σειρά από άλλα φυσικά φαινόμενα.

Στο πλαίσιο αυτής της προσαρμογής, το βράδυ του Σαββάτου, τα ατομικά ρολόγια θα δείξουν 23 ώρες 59 λεπτά και... 60 δευτερόλεπτα πριν τη μετάβαση στα μεσάνυχτα της ώρας του Greenwich.

Έχουν υπάρξει εκκλήσεις να εγκαταλειφθεί το εμβόλιμο δευτερόλεπτο, αλλά η συνάντηση της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), μίας υπηρεσίας του ΟΗΕ, υπεύθυνης για τα διεθνή πρότυπα επικοινωνίας, απέτυχε να καταλήξει σε σχετική συναίνεση τον Ιανουάριο. Ακόμη μία προσπάθεια θα γίνει, πάντως, το 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα