Δυο πρόεδροι μαλώνανε σε… ξένο αχυρώνα

Χωρίς στελέχη και ψηφοφόρους, Βενιζέλος και Παπανδρέου καυγαδίζουν για τα τελευταία ασημικά του πολιτικού χώρου που κάποτε ήλεγχε το ΠΑΣΟΚ,…

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια και στο χώρο που κάποτε δέσποζε το ΠΑΣΟΚ, η εικόνα είναι αυτή ενός διαλυμένου ψηφιδωτού μετά την απαξία που εισέπραξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

και την άρνηση των ψηφοφόρων του χώρου να αναγνωρίσουν το κληρονομικό δικαίωμα στον Γιώργο Παπανδρέου.

Κατόπιν αυτών, η Βουλή δεν θα έχει μέλος της κάποιον με το ιστορικό επώνυμο Παπανδρέου, ενώ ο πολιτικός χώρος λεηλατήθηκε από τα δεξιά, διασώζοντας τα ποσοστά του Σαμαρά και από αριστερά του, ενισχύοντας το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως αναμενόταν, οι προφάσεις και οι άσφαιρες δικαιολογίες κυριάρχησαν στη δημόσια συζήτηση, καθώς ο Ε. Βενιζέλος είχε ανάγκη να δικαιολογήσει την κατάρρευση του κόμματός του και να αποκαθηλώσει τον Παπανδρέου ενόψει συνεδρίου.

Ένα συνέδριο, που αν γίνει με μαρκίζα τη Δημοκρατική Παράταξη, και όχι το ΠΑΣΟΚ, είναι σαφές ότι θα έχει ακροατήριο ίσο και μικρότερο από το σημερινό ποσοστό του κόμματος. Αν κρατήσει όμως το όνομα ΠΑΣΟΚ, θα συνεχιστεί η διελκυστίνδα των δυο ανδρών, σε ξένο αχυρώνα. Μετά τη μετανάστευση των στελεχών και των ψηφοφόρων, είναι απορίας άξιο εάν μπορεί κάποιο από τα δυο πρόσωπα να παίξει το ρόλο του πόλου ανασύστασης της κεντροαριστεράς.

Σε κάθε περίπτωση, η σύγκρουση θα συνεχιστεί καθώς διαβάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα σαν θνησιγενές, και προβλέπουν σύντομα νέες εκλογές, ελπίζοντας να κλονιστεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Από το 44% στο 5% είναι μια μνημονιακή διαδρομή στο γκρεμό για τον Παπανδρέου και τον Βενιζέλο, με ευθύνη και των δυο, λένε στελέχη που παραμένουν σε χειμερία νάρκη έως ότου εμφανιστεί στον ορίζοντα πρόσωπο ή σχήμα που θα κάνει μια νέα προσπάθεια στοπ χώρο του κέντρου.

Ο Βενιζέλος υποστήριξε ότι έχασε το στόχο της τρίτης θέσης επειδή το καπρίτσιο του ΓΑΠ του στέρησε την εκλογική δύναμη, και το ΚΙΔΗΣΟ του απάντησε ότι, η αιτία της καταστροφής, ήταν η πολιτική που ακολούθησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο μέχρι πρότινος ισχυρός εταίρος της κυβέρνησης προέβη σε συμβολική αποκαθήλωση της φωτογραφίας του Γιώργου Παπανδρέου από τη Χαριλάου Τρικούπη, γεγονός που δείχνει διάθεση να ξεκινήσει διαγραφές και εξώσεις από το ΠΑΣΟΚ όλων όσων διατηρούν σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό ώστε να πάει στο συνέδριο ασφαλής ότι δεν θα αμφισβητηθεί.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξήγγειλε τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου «ριζικής ανανέωσης, ενότητας, συσπείρωσης του ευρύτερου χώρου, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας».

Η διάθεσή του να «απο-παπανδρεοποιήσει» το κόμμα για να το ελέγχει, προδίδεται από τη φράση του «όχι άλλα μορφώματα ή παράγοντες που φιλοδοξούν να επηρεάσουν το ταλαιπωρημένο ΠΑΣΟΚ έξωθεν, αφού το υπονόμευσαν αλύπητα έσωθεν, μετά το εγκατέλειψαν και παραμένουν, αμετανόητοι».

Μπροστά σε όλα αυτά και μετά την αποδοκιμασία των πολιτών για το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ο Γιώργος Παπανδρέου θα αναζητήσει τρόπους να συμμετέχει στη δημόσια συζήτηση μήπως και έχει καλύτερη τύχη στις επόμενες εκλογές, τις οποίες οι συνεργάτες του τις «βλέπουν» πολύ κοντά.

Αυτό επιβεβαιώνεται από τη δήλωση ότι είναι υπέρ της ευρύτερης συνεννόησης και της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας με «ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο, ένα ελληνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και ένα δημοψήφισμα επ’ αυτού».

Η τύχη και των δύο είναι αμφίβολη, αφού δεν πείθουν, παρά ελάχιστους στην ελληνική κοινωνία…

Keywords
Τυχαία Θέματα