Διεθνές επιστημονικό διήμερο για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας

Διεθνές Επιστημονικό Διήμερο με θέμα «Κτίζοντας την κουλτούρα της Ποιότητας και της Ασφάλειας στις Υπηρεσίες Υγείας: Εμπειρία και Προοπτικές» οργανώνουν η 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας–Θράκης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Απριλίου 2014 στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και ώρα 9.30 π.μ. και την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Στόχος

του Επιστημονικού Διημέρου είναι να αναδειχθεί η σημασία της Ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και Ασφάλειας των ασθενών, οι τρόποι εισαγωγής προτύπων και διαδικασιών για τη μέτρηση της αποδοτικότητας των μονάδων υγείας και να τεθούν οι βάσεις αξιολόγησης της αποδοτικότητας του ΕΣΥ.

Σκοπός της διοργάνωσης είναι η ενημέρωση και διάχυση των αξιών της ποιότητας και της συνεχούς βελτίωσης στους επαγγελματίες υγείας και στα διοικητικά στελέχη των Υγειονομικών Περιφερειών και των Νοσοκομείων όλης της χώρας, η ανταλλαγή απόψεων, εμπειρίας και τεχνογνωσίας με ξένους ειδικούς σε θέματα ποιότητας των υπηρεσιών υγείας αλλά και η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την πρώτη μέρα (24/4) θα υπάρξουν εισηγήσεις από διακεκριμένους έλληνες και ξένους ομιλητές, εκπροσώπους επιστημονικών και άλλων φορέων που ασχολούνται με την Ποιότητα των Υπηρεσιών Υγείας. Ανάμεσα στους φιλοξενούμενους ομιλητές είναι εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του ΟΟΣΑ (OECD), ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων (Τσεχίας, Δανίας) και φορέων Υγείας όπως της Εθνικής Αρχής Υγείας της Γαλλίας (Haute Autorite de Sante), του Υπουργείου Υγείας της Ισπανίας, του ελληνικού Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας (ΕΚΑΠΤΥ) κ.α.

Η δεύτερη μέρα (25/4) θα ξεκινήσει με ομιλία του επικεφαλής του προγράμματος του ΟΟΣΑ για την εφαρμογή δεικτών ποιότητας στο χώρο της Υγείας. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθούν δύο σημαντικά εργαστήρια. Το PASQ Workshop, στο οποίο θα αναπτυχθούν τα δεδομένα του Πανευρωπαϊκού Δικτύου PASQ (European Network for Patient Safety & Quality) για την ασφάλεια των ασθενών, οι καλές κλινικές και οργανωτικές πρακτικές που προτείνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι προοπτικές και η μελλοντική ανάπτυξη του δικτύου καθώς και η εμπειρία των ελληνικών Νοσοκομείων από την εφαρμογή της «Λίστας Ελέγχου Χειρουργικής Ασφάλειας» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το International PATH Workshop, σε σχέση με την εφαρμογή του εργαλείου Performance Assessment Tool for Quality Improvement in Hospitals (PATH), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για την αξιολόγηση και βελτίωση της απόδοσης των Νοσοκομείων, με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και προτάσεων για μελλοντική ανάπτυξη, μεταξύ διαφόρων χωρών στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα, η οποία συμμετέχει με Νοσοκομεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ.

Παράλληλα με τη διοργάνωση, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στα Γραφεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ημέρα Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014, η ετήσια συνεδρίαση των εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών Γραφείων του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού European Society for Quality in Healthcare (ESQH). H ESQH, η οποία ιδρύθηκε το 1998, είναι ένας Οργανισμός αφοσιωμένος στη βελτίωση της ποιότητας της ευρωπαϊκής φροντίδας υγείας και έχει εθνικά μέλη σε 20 χώρες, καθώς επίσης και διασυνδεόμενα μέλη, συνεργάτες και εταίρους. Είναι πλήρες μέλος της EU Health Policy Forum και του Patient Safety & Quality of Care Working Group (PSQCWG) και εταίρος σε αρκετά χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργα.

Στο πλαίσιο ανάδειξης του Ελληνικού Πολιτισμού, έχει προγραμματιστεί ένα σπάνιο μουσικό ταξίδι με αρχαία ελληνικά όργανα διαφόρων περιόδων της αρχαίας ελληνικής Ιστορίας, από το μουσικό σύνολο «Ορφεία Αρμονία» της Θεσσαλονίκης. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Αλέξανδρος» (έναντι Λέσχης Αξιωματικών) την 24/4/2014 και ώρα 9.00 μμ, και είναι δωρεάν για το κοινό της Θεσσαλονίκης.

Τέλος, οι επιστημονικές και άλλες εκδηλώσεις είναι ανοιχτές για τους επαγγελματίες υγείας και είναι χωρίς οικονομική επιβάρυνση των συμμετεχόντων. Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι ομιλητές του Συνεδρίου στις ιστοσελίδες (www.3ype.gr – www.4ype.gr) της 3ης και 4ης ΥΠΕ.

Διαβάστε επίσης: e-Δημότης: H έξυπνη εφαρμογή του Δήμου Κοζάνης

Keywords
Τυχαία Θέματα