Μπλόκαρε η Ρωσία το «σκληρό» κείμενο του ΟΗΕ για τη Συρία

Η Ρωσία μπλόκαρε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης το οποίο καταδίκαζε τη ρίψη οβίδων από το συριακό έδαφος σε ένα τουρκικό χωριό και πρότεινε αντ' αυτού ένα πιο ήπιο κείμενο που ζητεί «αυτοσυγκράτηση» στα σύνορα των δύο χωρών, χωρίς να αναφέρεται σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Δυτικοί διπλωμάτες σχολίασαν ότι το ψήφισμα που προτείνει η Μόσχα, αν γίνει δεκτό, θα αποδυναμώσει σε απαράδεκτο

βαθμό το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας προς τη Δαμασκό. «Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καλούν όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τις στρατιωτικές συγκρούσεις οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στη μεθοριακή περιοχή Συρίας και Τουρκίας» αναφέρεται στο ρωσικό προσχέδιο απόφασης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Το μη δεσμευτικό ψήφισμα καλεί επίσης τις δύο γειτονικές χώρες να περιορίσουν τις εντάσεις και να βρουν ένα δρόμο «προς την ειρηνική λύση της συριακής κρίσης».

Στο ρωσικό κείμενο διατηρούνται κάποιες από τις αρχικές διατυπώσεις της πρότασης που υπέβαλε στο ΣΑ του ΟΗΕ το Αζερμπαϊτζάν και καλείται η συριακή κυβέρνηση να ερευνήσει την επίθεση στο τουρκικό χωριό Ακτσάκαλε. Ωστόσο, έχει αφαιρεθεί η πρόταση που θεωρείται κρίσιμης σημασίας από πολλούς διπλωμάτες: «Τέτοιες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου συνιστούν σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Ένα άλλο πρόβλημα με τη ρωσική πρόταση, πάντα σύμφωνα με τους Δυτικούς διπλωμάτες, είναι ότι επιχειρεί να εξισώσει τη συριακή επίθεση με την τουρκική απάντηση. Δεν επιρρίπτει την ευθύνη στο συριακό στρατό καθώς αφήνει να εννοηθεί ότι χρειάζεται να ερευνηθεί το θέμα για να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται. Τα μέλη του Συμβουλίου θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους. Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Σούζαν Ράις, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Συμβούλιο πρέπει να καταδικάσει «με σαφήνεια και χωρίς αμφιβολίες» την επίθεση εναντίον της Τουρκίας, την οποία χαρακτήρισε «πολύ αποσταθεροποιητική». Πρόσθεσε ότι ορισμένες χώρες-μέλη του ΣΑ θεώρησαν απαράδεκτη τη ρωσική πρόταση.

Διαβάστε επίσης:

«Ζεσταίνει» μηχανές ο τουρκικός στρατός μετά την έγκριση για εισβολή


Keywords
Τυχαία Θέματα