Απάντηση της Ελλάκτωρ στο Newsbomb

Με επιστολή στο Newsbomb, η κατασκευαστική εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ καταθέτει τα δικά της επιχειρήματα αντικρούοντας το ρεπορτάζ με τίτλο: «Ρουφήχτρες... εθνικών…

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή της εταιρείας:

Με αφορμή άρθρο σας της 7ης Μαρτίου 2015 και τίτλο «Ρουφήχτρες... «εθνικών εργολάβων» Τσάκισαν το ΕΣΠΑ», το οποίο στηρίζεται σε ρεπορτάζ του περιοδικού Hot Doc,

στο οποίο αναφέρεται εκτενώς η Ελλάκτωρ καθώς και θυγατρικές της θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

1) Αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι η Ελλάκτωρ έχει εισπράξει από έργα του ΕΣΠΑ 3.101.559.863 ευρώ κάτι που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τα ποσά που αναγράφονται στο σχετικό πίνακα είναι οι συνολικοί προϋπολογισμοί των αντιστοίχων έργων όπου ο όμιλος συμμετέχει ως μέλος κοινοπραξίας με κάποιο ποσοστό. Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του κατασκευαστικού αντικειμένου για τις εταιρείες του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, από το 2007 που ξεκίνησε το πρόγραμμα του οποίου το συνολικό ύψος ανερχόταν στα 20,4 δισ. ευρώ όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα σας, δεν ξεπερνά το 1,5 δις ευρώ. Ασφαλώς το ποσό αυτό υπολείπεται σημαντικά του 3,1 δις που αναφέρεται. Εξάλλου τα έργα αυτά ανατέθηκαν μετά από διεθνείς μειοδοτικούς διαγωνισμούς στους οποίους συμμετείχαν οι μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείας αλλά και γνωστοί διεθνείς όμιλοι.

2) Αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι η Ελλάκτωρ έχει εισπράξει 1.205.431.620 ευρώ της ΑΕΓΕΚ την οποία απορρόφησε. Επίσης αυτή η αναφορά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η ΑΚΤΩΡ, στο πλαίσιο συμφωνίας που έγινε με τις πιστώτριες τράπεζες της ΑΕΓΕΚ τον Μάιο του 2013, προκειμένου να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ για τα υπό εκτέλεση έργα της (το Μετρό της Θεσσαλονίκης), απέκτησε προνομιούχες μετοχές άνευ ψήφου. Η ΑΚΤΩΡ δεν έχει καμία σχέση με την ΑΕΓΕΚ και τα οικονομικά μεγέθη της.

3) Στον πίνακα περιλαμβάνονται και έργα που αναλάβαμε, μετά την εγκατάλειψή τους από άλλες Κοινοπραξίες, βοηθώντας το Δημόσιο Φορέα με την αποκατάσταση και ολοκλήρωσή τους. Είναι προφανές ότι τα έργα αυτά ήταν προβληματικά και για το λόγο αυτό εγκαταλείφθηκαν από άλλους κατασκευαστικούς ομίλους.

4) Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «ο όμιλος Ελλάκτωρ έχει ισχυρή θέση στα μέσα ενημέρωσης της χώρας». Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι ο Όμιλος Ελλάκτωρ έχει εμφανώς διαφορετική μετοχική σύνθεση, δραστηριοποίηση κι ενδιαφέροντα από τον Όμιλο ΠΗΓΑΣΟΣ. Συμπίπτουν στο γεγονός ότι ένας από τους μετόχους του ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει συγγενική σχέση με τους μετόχους της ΠΗΓΑΣΟΣ. Ο Όμιλος Ελλάκτωρ έχει περίπου 30.000 μετόχους φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ το 45% του μετοχικού του κεφαλαίου βρίσκεται στα χέρια ελλήνων και ξένων θεσμικών επενδυτών. Σχετικά με τις αναφορές σας για την οικογένεια Μπόμπολα σας ενημερώνουμε ότι ένας εκ των βασικών μετόχων της Ελλάκτωρ είναι ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας με το ποσοστό συμμετοχής του να διαμορφώνεται στο 15%.

5) Σχετικά με την αναφορά σας για «Εθνικούς εργολάβους» εμείς προτιμούμε το «Εθνική Ελλάδος των κατασκευών» και το αιτιολογούμε ως εξής:

- Η ΑΚΤΩΡ ο κατασκευαστικός βραχίονας του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει 60 χρόνια συνεχούς εμπειρίας σε δημόσια και ιδιωτικά έργα, ισχυρή διεθνή παρουσία, που τον κατατάσσει μεταξύ των πρώτων 150 μεγαλυτέρων κατασκευαστικών εταιρειών διεθνώς και προσφέρει εργασία σε 9.000 εργαζόμενους σε είκοσι χώρες.
- Ο Όμιλος Ελλάκτωρ βραβεύτηκε ως μια από της ηγέτιδες επιχειρήσεις της χώρας ( True Leader) για τo 2014 διότι εν μέσω κρίσης αύξησε την απασχόληση του (4ος στους Ομίλους που έχουν αυξήσει το προσωπικό τους).
- Η ΑΚΤΩΡ είναι η μόνη κατασκευαστική, στις 30 κορυφαίες εταιρείες της Ελλάδας στην κατάταξη Accountability Rating Greece με βάση τον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης για την Εταιρική Υπευθυνότητα. Η μεθοδολογία αξιολόγησης των εταιρειών στηρίζεται σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια τα οποία προβλέπει ο κανονισμός του Global Reporting Initiative του ΟΗΕ.
- Η ΑΚΤΩΡ έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο 3,8 δις ευρώ , από το οποίο το 52% αφορά έργα εξωτερικού, ενώ συμμετέχει σε ένα από τα μεγαλύτερα και συνθετότερα διεθνή έργα όπως το Gold Line Underground in Doha (Qatar).

Θεωρούμε ότι τα στοιχεία που σας παραθέτουμε θα είναι χρήσιμα για τη δημοσιογραφική σας έρευνα και παρακαλούμε για τη δημοσιοποίηση τους προκειμένου να αποκατασταθούν σφάλματα που θεωρούμε ότι οφείλονται σε ελλιπή πληροφόρηση σας».

Keywords
Τυχαία Θέματα