Αφγανιστάν: Υπέκυψε η πολιτικός, θύμα βομβιστικής επίθεσης (video)

Στα τραύματά της υπέκυψε τελικά η δημοφιλής πολιτικός του Αφγανιστάν, η οποία νοσηλευόταν σε νοσοκομείο από την περασμένη εβδομάδα, μετά…

Η 35χρονη Ανγκίζα Σινουάρι ήταν μέλος του επαρχιακού συμβουλίου της Νανγκαρχάρ, ενώ από τη βομβιστική επίθεση σκοτώθηκε επίσης ο οδηγός της και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλα τέσσερα άτομα.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση, ωστόσο οι αρχές της χώρας προειδοποιούν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που συμμετέχουν στα πολιτικά πράγματα.

Αυτή ήταν μάλιστα η δεύτερη

επίθεση σε βάρος γυναίκας πολιτικού τους τελευταίους τρεις μήνες στο Αφγανιστάν. Τον Νοέμβριο είχε μπει στο στόχαστρο η βουλευτής Σούκρια Μπαρακζάι, η οποία ωστόσο γλίτωσε από την επίθεση αυτοκτονίας, όχι όμως τρία άλλα άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες που ασχολούνται με την πολιτική, συχνά απειλούνται όχι μόνο από τους Ταλιμπάν, αλλά και από την ίδια τους την οικογένεια, καθώς στο υπερσυντηρητικό Αφγανιστάν θεωρείται «άσεμνο» να αναλαμβάνουν δημόσιους ρόλους.

Από την πλευρά τους, οι συνάδελφοι της Σινουάρι τόνισαν ότι ήταν ενεργό μέλος του επαρχιακού συμβουλίου και υπερασπιζόταν με σθένος τα δικαιώματα των γυναικών. «Δούλευε σκληρά, για τις γυναίκες και τους δικούς της ανθρώπους», ανέφερε η φίλη της και πρώην μέλος του ίδιου συμβουλίου, Μουχταραμά Αμίν.

Η Αμίν παραιτήθηκε πέρσι από τη θέση της στο επαρχιακό συμβούλιο για να διδάξει στο πανεπιστήμιο, ενώ σχεδιάζει να είναι υποψήφια και στις βουλευτικές εκλογές. «Όταν πηγαίνω να διδάξω αντιμετωπίζω μια πολύ άσχημη, επικίνδυνη κατάσταση. Φοβάμαι πολύ ότι αυτοί που με απειλούν θα προσπαθήσουν να με σκοτώσουν», εκμυστηρεύτηκε, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Σινουάρι τηρούσε πάντως χαμηλούς τόνους και φρόντιζε να εμφανίζεται δημοσίως φορώντας το νικάμπ, μια μουσουλμανική ενδυμασία που αφήνει ακάλυπτα μόνο τα μάτια. Ωστόσο, στις πιο συντηρητικές περιοχές του Αφγανιστάν, ακόμα κι αυτό θεωρείται προσβλητικό, ενώ οι γυναίκες πιέζονται να φορούν την μπούρκα που καλύπτει τα πάντα, ακόμη και τα μάτια πίσω από ένα διχτυωτό…

Keywords
Τυχαία Θέματα