Lidington: Δικαίωμα της Κύπρου οι έρευνες στην ΑΟΖ

Η Βρετανική Κυβέρνηση αναγνωρίζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και μόνον…

«Oι διμερείς σχέσεις Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου ποτέ δεν ήταν πιο δυνατές» είπε ο κ. Lidington μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.

Πρόσθεσε ότι με τον Πρόεδρο

της Δημοκρατίας συζήτησαν θέματα που αφορούν «την τεχνική βοήθεια που λαμβάνει η Κύπρος από το Ηνωμένο Βασίλειο σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό των κυβερνητικών δομών, την οικονομική και εμπορική μας σχέση, την αυξανόμενη στενή συνεργασία μας στην καταπολέμηση της απειλής της διεθνούς τρομοκρατίας», και επισήμανε ότι όλα αυτά αποτελούν απόδειξη της σχέσης μεταξύ «δύο κυρίαρχων κρατών που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό της μίας προς την άλλη».

Σημείωσε ότι συζήτησαν, επίσης, το Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο θα συναντηθεί και με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Espen Barth Eide.

Πρόσθεσε ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζήτησαν θέματα που αφορούν διεθνείς κρίσεις που τόσο η Κύπρος όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αντιμετωπίσουν, τη σοβαρή αστάθεια στη Μέση Ανατολή και την άνοδο του ISIL «που αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των πολιτών». Όπως είπε, συζήτησαν επίσης το ουκρανικό καθώς και άλλα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.

«Μιλήσαμε σε πνεύμα εγκαρδιότητας και ειλικρίνειας, κατανοούμε τις θέσεις μας εκατέρωθεν και προσβλέπω σε μεγάλη εντατικοποίηση της σχέσης αυτής στο μέλλον», είπε.

Ερωτηθείς αν συζητήθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Lidington είπε ότι «μιλήσαμε για μια σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν με τις ελπίδες για την επανέναρξη των συνομιλιών και το Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζει ότι αυτές οι συνομιλίες μπορούν να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατόν. Είδαμε την κοινή διακήρυξη φέτος ως ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά και θέλουμε να υπάρξει συνέχεια πάνω σε αυτή».

Πρόσθεσε ότι «η πολιτική της Βρετανικής Κυβέρνησης είναι πολύ ξεκάθαρη: αναγνωρίζουμε την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και μόνον της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει οποιουσδήποτε υδρογονάνθρακες μπορεί να υπάρχουν εντός των υδάτων της. Έχουμε επίσης τη σταθερή άποψη ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν προς όφελος όλων των Κυπρίων, κάθε κοινότητας στην Κύπρο. Αυτό, εξάλλου, είναι ένα από τα μεγάλα βραβεία που θα κερδηθούν μέσω μιας λύσης του Κυπριακού. Μια λύση στο Κυπριακό θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους στην Κύπρο να επωφεληθούν από τη σημαντική ευημερία που θα υπάρξει από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και από την προοπτική να αναπτυχθεί η Κύπρος ως ενεργειακό κέντρο για όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Κληθείς να πει κατά πόσο η Βρετανία υποστηρίζει όπως το θέμα των υδρογονανθράκων συζητηθεί στο πλαίσιο των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ή μετά τη λύση του Κυπριακού, ο Βρετανός αξιωματούχος είπε ότι δεν εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να καθορίσει το πώς τα μέρη θα επιστρέψουν στις συνομιλίες. Πρόσθεσε ότι συζήτησε αυτά τα θέματα με τον Πρόεδρο και άκουσε προσεκτικά τις ιδέες του για το πώς μπορεί να προχωρήσει το θέμα.

Πρόσθεσε ότι θα ακούσει επίσης και τις ιδέες του κ. Eide καθώς και τις απόψεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

«Ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν πάντοτε να ελπίζει για ένα επιτυχές αποτέλεσμα στις συνομιλίες», είπε και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μια κυπριακή διαδικασία και έτσι πρέπει να παραμείνει αν πρόκειται να υπάρξει διαρκής λύση. Δεν είναι κάτι που πρέπει να θεωρηθεί ως τεχνικά επιβαλλόμενο στις κοινότητες στην Κύπρο. Πρέπει να είναι μια λύση που οι Κύπριοι όλων των κοινοτήτων θα αισθάνονται ότι έχουν διαπραγματευτεί μόνοι τους και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο διευκολύνοντας το αυτό, και εμείς δίνουμε την πλήρη υποστήριξη μας σε αυτό που κάνει ο κ. Eide", κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα