ICG: Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος να πάνε στη Χάγη για την ΑΟΖ

14:11 3/4/2012 - Πηγή: NewsBomb

Προτάσεις για να λυθούν οι διαφορές Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας για την ΑΟΖ υπέβαλλε η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων (ICG) σε έκθεσή της για την Κύπρο.

Σύμφωνα με την ICG, Ελλάδα,

Τουρκία και Κύπρος θα πρέπει να λύσουν τις «διαφορές» τους για τις τρεις ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο είτε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είτε σε οποιοδήποτε άλλο διεθνές επιδιαιτητικό σώμα.

Επίσης, η έκθεση αναφέρει ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να σταματήσει τη ρητορική απειλών και τις «ναυτικές μανούβρες» μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η ΙCG καταθέτει εισηγήσεις για τον τομέα της ενέργειας, με βάση το σενάριο ότι το Κυπριακό δεν θα λυθεί μέσα στο 2012.

Παράλληλα, η ICG υποστηρίζει ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα μοιράζεται τα έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων με τους Τουρκοκυπρίους.

«Η ελληνοκυπριακή ηγεσία θα πρέπει να δεσμευθεί ότι θα μοιράζεται με τους Τουρκοκύπριους, μέσω των Ηνωμένων Εθνών, το 20% από οποιοδήποτε εισόδημα ή φυσικό αέριο, από οποιεσδήποτε πηγές υδρογονανθράκων» αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης που προσθέτουν ότι το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι Τουρκοκύπριοι αν εντοπίσουν «δικά τους αποθέματα».

Στην ίδια εισήγηση, η ICG προτείνει τη σύσταση δικοινοτικής, ad hoc επιτροπής για να συζητήσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι τα θέματα ενέργειας και να προγραμματίσουν για την οικιακή και βιομηχανική χρήση του φυσικού αερίου σε όλη τη νήσο.

Παράλληλα, σε άλλη εισήγηση αναφέρεται ότι η Κύπρος και η Τουρκία θα πρέπει να συμφωνήσουν «πιθανότατα μέσω διαμεσολάβησης τρίτων, στο να συζητήσουν το θέμα της ενέργειας της ανατολικής Μεσογείου, χωρίς προκατάληψη για το διάλογο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ή οποιαδήποτε επίσημη αναγνώριση που θα ακολουθήσει τη διευθέτηση».

Στα πλαίσια αυτά, προσθέτουν, οι δύο χώρες «μπορεί να εξετάσουν την πιθανότητα συνεργασίας για την εξαγωγή του αερίου μέσω των αγωγών της Τουρκίας, πάντα μέσω της μεσολάβησης τρίτων».

Keywords
Τυχαία Θέματα