Gilera Nexus 500: Αντί μοτοσικλέτας

Η μάχη των mega scooter έχει ανάψει για τα καλά. Οι προτάσεις ποικίλουν από μονοκύλινδρους σε δικύλινδρους κινητήρες μεταξύ 500 και 800 κ.εκ. τοποθετημένοι κλασικά για scooter, πίσω ή κλασικά για μοτοσικλέτα, στη μέση. Καλούδια αυτοκινήτου προσαρμοσμένα σε δίτροχα, αποσκοπούν στην άνεση αναβάτη-συναναβάτη σε μια λογική που δεν απέχει και πολύ από τις παροχές ενός τετράτροχου.

Οι πολέμιοι του είδους θεωρούν

ότι τα mega scooter δεν είναι μοτοσικλέτες αλλά κοστίζουν όσο αυτές. Μπορεί και να ‘χουν δίκιο όπως άλλωστε και οι έρευνες, που δείχνουν ότι το προφίλ των αγοραστών μεγάλων scooter, έχει κοινά στοιχεία και ανάγκες, με εκείνα των οδηγών αυτοκινήτου.

Κατά μια έννοια μου πάει αυτή η φιλοσοφία. Γιατί δηλαδή να ταλαιπωρούμαι με συμπλέκτες, αλλαγές σχέσεων και λερωμένα παντελόνια από νερά του δρόμου όταν θα έχω ένα scooter με 500άρη κινητήρα, αιχμηρή εμφάνιση, χώρους κάτω από τη σέλα και άλλα διάφορα. Μη σπεύσετε να κατηγορήσετε όσους επιλέγουν μεγάλα scooter αντί μοτοσικλετών. Έχουν σίγουρα τους λόγους τους!

Με την Yamaha και την Suzuki να έχουν εδραιωθεί στην αγορά – μέσω των T-Max και Burgman – την Hondaνα έχει το παλαιότερο Silver Wing και το νεότερο Integra και την BMW να κυκλοφορεί το μοντέρνο C650, το Gilera Nexus φαντάζει ως ο… φτωχός συγγενής.

Κι όμως, με 2.000 ευρώ λιγότερα είσαι πάνω σε ένα scooter όπου όχι μόνο κοιτά στα μάτια τον ανταγωνισμό αλλά έχει και στήσιμο πραγματικής μοτοσικλέτας.

Με τον κινητήρα να βρίσκεται στα μετόπισθεν, θα περίμενε κανείς ότι λόγω της άνισης κατανομής του βάρους, το μπροστινό μέρος θα ψάρευε. Το πλαίσιο του Nexus είναι ιδιαίτερα δύσκαμπτο και σε συνδυασμό με το μεγάλο και γεροδεμένο πιρούνι μπροστά, προσφέρει στιβαρή αίσθηση με καλή κατευθυντικότητα. Κερασάκι στην τούρτα η ύπαρξη ρυθμιστή στην πίσω ανάρτηση που αλλάζει κατά το δοκούν την γεωμετρία του Nexus.

Ο κινητήρας αποδίδει 40 ίππους με την ροπή να έρχεται προοδευτικά, χωρίς εξάρσεις. Υστερεί σε δύναμη σε σχέση με τα μοτέρ των βασικών του αντιπάλων, όμως δύσκολα μπορείς να τον κατηγορήσεις, ως βραδυφλεγή. Με τον 500άρη κινητήρα, η τελική ταχύτητα του Nexus προσεγγίζει τα 177 χλμ./ώρα.

Κατά τα λοιπά η θέση οδήγησης είναι μάλλον περίεργη, με τον αναβάτη να κάθεται σχετικά ψηλά και κάπως… εκτεθειμένα. Τα δύο δισκόφρενα εμπρός και το μονό πίσω έχουν εξαιρετική απόδοση ενώ και η αίσθηση της αριστερής μανέτας (ενεργοποιεί ταυτόχρονα τα φρένα στους δύο τροχούς), κερδίζει τις εντυπώσεις. Η δεξιά μανέτα του μπροστινού φρένου μάλλον είναι παραπάνω προοδευτική σε λειτουργία απ’ όσο θα ήθελα.

Το Gilera Nexus 500 μπορείτε να το επιλέξετε, στην τιμή των 7.700 ευρώ μεταξύ δυο χρωμάτων: Κόκκινο,Rosso Dragon και μαύρο, Nero Cosmo.

Φώτης Ραΐσης

Πηγή: Carzine.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα