Fitch: Η Σύνοδος Κορυφής ξεπέρασε τις προσδοκίες

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings σχολιάζοντας τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών, ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής ξεπέρασε τις προσδοκίες, αν και αυτές ήταν χαμηλές.

Παράλληλα σημειώνει ότι η Σύνοδος σηματοδοτεί ένα θετικό βήμα για την ανακούφιση από τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις στις αξιολογήσεις της Ευρωζώνης.

Η Fitch δεν παραλείπει να τονίσει ότι η επίλυση της κρίσης θα απαιτήσει αρκετό χρόνο, ενώ κάνει λόγο για "υψηλούς κινδύνους " στην υλοποίηση των μέτρων που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο.

«Η παρατεταμένη φύση της κρίσης, η οποία είναι πιθανό να συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από επεισόδια σοβαρής οικονομικής αστάθειας της αγοράς, θα επιβαρύνει τις οικονομικές προοπτικές για την περιοχή», αναφέρει στην ανάλυση του ο οίκος και προσθέτει: «Στο μεταξύ, οι κυβερνήσεις πρέπει να δείξουν αποτελέσματα στη δημοσιονομική εξυγίανση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα του χρέους και στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης».

Η απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης για έναν ενιαίο εποπτικό μηχανισμό για τις τράπεζες είναι ένα «σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ευρώ», αναφέρει ο οίκος.

Η Fitch σημειώνει ταυτόχρονα ότι ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εποπτείας των τραπεζών με αρμοδιότητα να παρεμβαίνει και εφόσον είναι αναγκαίο να προχωρά στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τις λειτουργίες της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης».

Σημειώνει τέλος ότι η απόφαση να επιτραπεί η χρηματοοικονομική στήριξη από τους μηχανισμούς στήριξης της Ευρωζώνης (EFSF/ESM) αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Η μεγαλύτερη ευελιξία των μηχανισμών θα μπορούσε να βοηθήσει τις χώρες να ανακτήσουν την πρόσβαση στις αγορές, αναφέρει ο οίκος. Αν και η συνολική δυναμικότητα των μηχανισμών είναι μικρή συγκριτικά με τις ανάγκες χρηματοδότησης που εμφανίζουν Ιταλία και Ισπανία, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν αρχικοί επενδυτές (anchor investors) για να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, εκτιμά η Fitch.

Keywords
Τυχαία Θέματα