EΦΕΤ: Ανάκληση προϊόντων ελαιολάδου και σαρδελόρεγγας

Την ανάκληση από την αγορά προϊόντων ελαιολάδου αλλά και σαρδελόρεγγας πατέ ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Ειδικότερα, ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί και σε συνεργασία με τη Β' Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε τη διακίνηση προϊόντων τα οποία πωλούνται ως ελαιόλαδα με τις εξής ενδείξεις: α) Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

- Αλκυονίς και β) Παραγωγός.

Όμως, από την εξέτασή τους προέκυψε ότι είναι σπορέλαια τεχνητά κεχρωσμένα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα παρακάτω προϊόντα:

Α) Προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΑΛΚΥΟΝΙΣ», σε συσκευασία των 5 λίτρων και ημερομηνία λήξης 31-12-2016, το οποίο επιπλέον φέρει τις ενδείξεις «ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ - ΣΟΥΓΙΑ ΧΑΝΙΩΝ», το οποίο διακινείται από την εταιρεία ΙΝΤΑΣ ΠΑΥΛΟΣ, με έδρα τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Β) Προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ», σε συσκευασία των 5 λίτρων και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 08-07-2016, το οποίο δεν φέρει καμία επιπλέον ένδειξη και διατίθετο από πλανόδιο έμπορο.

Επίσης, ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, κατά τη διενέργεια ελέγχων, προέβη σε δειγματοληψία σαρδελόρεγγας πατέ και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους διαπιστώθηκε η υπέρβαση των ορίων σε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Πρόκειται για σαρδελόρεγγα πατέ, προϊόν Λετονίας, με την εμπορική ονομασία «RIGA GOLD SPRATS PATE», συσκευασίας 240 γρ., με αριθμό παρτίδας 963LV44Z1/L17.5.2013 και ημερομηνία λήξης: 17.5.2016, το οποίο εισάγεται στην Ελλάδα από την επιχείρηση «Ο ΠΟΝΤΟΣ», Παπαδοπούλου Όλγα, Εισαγωγές - Εξαγωγές Τροφίμων, Ζαχαρωδών και Αγροτικών Προϊόντων, Οινοπνευματωδών, Χονδρικώς - Λιανικώς (Αχαρναί Αττικής).

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση των παραπάνω προϊόντων και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα