Bloomberg: Το μεγάλο λάθος του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Μετά τον καταιγισμό δημοσιευμάτων που «ενοχοποιούν» την Ελλάδα για τις πολιτικές λιτότητας που της έχουν επιβληθεί οδηγώντας σε μαρασμό την…

Το άρθρο που φιλοξενεί το Bloomberg είναι του οικονομολόγου, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, Ασόκα Μόντι. Ο κ. Μόντι σημειώνει ότι αντί το ΔΝΤ να ζητά ακόμα περισσότερες περικοπές, θα έπρεπε να προχωρήσει

σε ελάφρυνση του χρέους.

Όπως αναφέρει ο ακαδημαϊκός, οι υποχρέωσεις της Ελλάδας απέναντι στους εταίρους άρχισαν να «τρέχουν» από το 2010. «Τότε» σημειώνει «αντί να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει το ανυπέρβλητο χρέος της προς τους ιδιώτες πιστωτές, επέλεξαν να της δανείσουν χρήματα για να τα ξεπληρώσει στο ακέραιο»

Στο άρθρο σημειώνεται ότι εκείνη την περίοδο υπήρχαν ορισμένες φωνές που ζητούσαν αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους.
Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονταν και μέλη του ΔΝΤ όπως ο Καρλ Οτο Πωλ, πρώην πρόεδρος της Bundesbank και από τους βασικούς αρχιτέκτονες του ευρώ.

Ωστόσο η απάντηση του Ταμείου και της Ευρώπης ήταν ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα δημιουργούνταν οικονομικό χάος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τελικά, όπως εξομολογήθηκε ο Πωλ, η επιλογή αυτή ήταν μια συγκαλυμμένη ενέργεια για να προστατευτούν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες που είχαν διευκολύνει την ελληνική «τεχνητή ευδαιμονία».

Ο κ. Μόντι αναφέρει ότι οι δανειστές χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή των ιδιωτών πιστωτών.

Πέντε χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, αναφέρεται στο άρθρο του Bloomberg, το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε από το 130% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σε σχεδόν 180%.

«Στο μεταξύ, η βαθιά οικονομική ύφεση και ο αποπληθωρισμός έχουν μειώσει σημαντικά την ικανότητα της κυβέρνησης να μπορεί αποπληρώνει τα χρέη της. Η δημοσιονομική λιτότητα που επιβλήθηκε ήταν τόσο μεγάλη, που οδήγησε σε κατάρρευση την ελληνική οικονομία. Το ΔΝΤ παραδέχτηκε το λάθος στην έκθεση του 2013 για την Ελλάδα» σημειώνει ο οικονομολόγος.

«Όλως παραδόξως, η πρόταση του ΔΝΤ για να κινηθεί προς τα εμπρός η Ελλάδα, παραμένει ίδια: Να δανειστεί περισσότερα χρήματα (αυτή τη φορά από τις ευρωπαϊκές αρχές) να αποπληρώσει μια μερίδα πιστωτών και να παραμείνει εστιασμένη στην λιτότητα» προσθέτει.

«Στις 9 Απριλίου, η Ελλάδα αποπλήρωσε 450 εκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ και πρέπει να πληρώσει άλλα 2 δις τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχτεί καθυστερήσεις στην καταβολή των δόσεων» υπογραμμίζει.

Ο οικονομολόγος προβλέπει ότι: «Αναπόφευκτα, θα δώσουν την ελάφρυνση του χρέους - αλλά σε μικρές δόσεις μαζί με αδιάκοπο πόνο.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρακρατήσει πληρωμές προς τους προμηθευτές και τους εργαζόμενους και να «κάνει επιδρομή» στα ασφαλιστικά ταμεία»

«Σε πέντε χρόνια από τώρα, το οικονομικό και κοινωνικό άγχος της χώρας μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονο. Και το ερώτημα είναι: Γιατί δεν διέγραψαν μεγαλύτερο χρέος νωρίτερα;» καταλήγει ο αρθρογράφος.

Keywords
Τυχαία Θέματα