32.000 θέσεις εργασίας στους Δήμους τέλη Φλεβάρη

Τι συμφώνησαν Σκουρλέτης - Αντωνοπούλου με ΚΕΔΕ.

Στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στους δήμους για την απασχόληση 32.000 ανέργων. Αυτό συμφωνήθηκε χθες (16/02/2015) κατά τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Π. Σκουρλέτη και της αναπληρώτριας υπουργού Ρ. Αντωνοπούλου με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Όπως έγινε γνωστό, λόγω δυσκολιών στη ρύθμιση τροποποιήσεων του προγράμματος

στην κατεύθυνση της επιμήκυνσης των συμβάσεων πέραν των πέντε μηνών -που αποτελεί αίτημα και των δημάρχων- το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί ως έχει.

Εν τω μεταξύ ομάδα εργασίας του υπουργείου Εργασίας εξετάζει τροποποιήσεις, τις οποίες που θα καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να επιτευχθεί επιμήκυνση της διάρκειας των συμβάσεων και αύξηση του μισθού στα 750 ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι ωφελούμενοι που θα απορροφηθούν στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων θα λαμβάνουν βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, σύμφωνα με ρύθμιση του Νοεμβρίου.

Ο Π. Σκουρλέτης τόνισε τα τραγικά αποτελέσματα των πολιτικών λιτότητας που οδήγησαν στην εκτίναξη της ανεργίας, αποτελέσματα με αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, αλλά και στην ίδια τη λειτουργία των δήμων και επεσήμανε την ανάγκη να δοθεί μία νέα ώθηση σε όλο το πλέγμα δράσεων ενίσχυσης των ανέργων, προκειμένου να υπάρξουν καλύτερα ποιοτικά και ποσοτικά αποτελέσματα από τα σχετικά προγράμματα.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός κ. Αντωνοπούλου επεσήμανε ότι ο σχεδιασμός του από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε σοβαρά προβλήματα, και κάλεσε σε συνεργασία τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για:

* Επικαιροποίηση της κατανομής των θέσεων εργασίας αυστηρά με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο. Στο μέλλον θα ληφθούν υπόψη πρόσθετα κριτήρια για την κατανομή των θέσεων, και συγκεκριμένα αυτά της φτώχειας και της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο.

* Δημιουργία νέων μηχανισμών παρακολούθησης και αξιολόγησης των προγραμμάτων.

* Θέσπιση διαδικασίας καταγραφής και διευθέτησης τυχόν ενστάσεων που υποβάλουν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα.

* Δημιουργία μηχανισμού που θα μπορεί να συλλέγει πληροφορίες από τους ωφελούμενους αναφορικά με την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και για τυχόν δυσλειτουργίες στην εκτέλεση του προγράμματος.

Με τις συγκεκριμένες προτάσεις συμφώνησαν οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ και αποφασίστηκε από κοινού η σύσταση ομάδας εργασίας του υπουργείου και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αποσαφηνιστούν όλα τα ζητήματα υλοποίησης του προγράμματος. Η κ. Αντωνοπούλου προσδιόρισε την έναρξη του αναθεωρημένου προγράμματος στο τέλος Φεβρουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα