Ύπαρξη ταμειακού προβλήματος

Με τη μέγγενη του ταμειακού ελλείμματος και της έλλειψης ρευστότητας να σφίγγει, τις πιέσεις από τους εταίρους και κυρίως το Βερολίνο να εντείνονται και το εσωτερικό μέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ να μην αμβλύνεται, η κυβέρνηση εναποθέτει σε μεγάλο βαθμό τις ελπίδες της στην επικείμενη απόφαση του Μάριο Ντράγκι για το αν η ΕΚΤ θα δώσει τα 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων απευθείας στο ΔΝΤ για την αποπληρωμή
των δόσεων του Μαρτίου. «Το επόμενο διάστημα των τεσσάρων μηνών θα δίνουμε μάχη μέρα με τη μέρα» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ύπαρξη ταμειακού προβλήματος σε ό,τι αφορά την δόση Μαρτίου για την αποπληρωμή του ΔΝΤ παραδέχτηκε ο Υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg. «Δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα μας αφήσουν να σκοντάψουμε σε ένα σχετικά μικρό ταμειακό πρόβλημα», τόνισε εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ΕΚΤ θα βοηθήσει την Ελλάδα να μην χρεοκοπήσει το Μάρτιο, δίνοντας τα 1,9 δισ. ευρώ. «Ο κόσμος δεν θέλει χρήματα και δουλειές, θέλει αξιοπρέπεια» είπε σε μια αποστροφή του λόγου του.

Εν τω μεταξύ, με θέματα τις πολιτικές εξελίξεις θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Πέραν της συζήτησης για την αποτίμηση της πορείας της κυβέρνησης τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης, κυρίως όσον αφορά την διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αναμένεται να εκλεγεί νέα και ολιγομελής Πολιτική Γραμματεία, νέος γενικός γραμματέας και να αντικατασταθούν αρκετά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Την ίδια ώρα, εν όψει της σημερινής ψηφοφορίας στην γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή επί της συμφωνίας στο Eurogroup για 4μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, μετά τα πυρά Σόιμπλε ότι «η παράταση της δανειακής σύμβασης μπορεί να ανακληθεί, εάν η χώρα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της», πηγές της ευρωζώνης, τις οποίες επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο αναφέρουν ότι η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς για τρίτο Μνημόνιο και δάνειο. Ειδικότερα κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης εκτίμησε ότι «η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο δάνειο ύψους πάνω από 30 δισ. ευρώ την επόμενη διετία». Σύμφωνα με τα όσα είπε, οι πιστωτές συζητούσαν την πιθανότητα νέου προγράμματος πριν ακόμη διεξαχθούν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Παράλληλα, τονίζει ότι η συμφωνία μπορεί να αλλάξει, ενώ κάνει λόγο για πολλούς στο Eurogroup που δεν πείσθηκαν από τις δεσμεύσεις της Αθήνας. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ, σε δηλώσεις του εμφανίστηκε σίγουρος για τρίτο πακέτο. «Το αποφασιστικό ερώτημα θα τεθεί πριν το καλοκαίρι: Αν η Ελλάδα είναι να παραμείνει στην ευρωζώνη, πρέπει να της δοθεί ένα τρίτο πακέτο ύψους λίγων δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» δήλωσε προσθέτοντας ότι «μια χρηματοδότηση των υπό λήξη χρεών της μέσω δανείων από τις αγορές αποτελεί αυταπάτη».

Το ΔΣ του ΔΝΤ, για το ελληνικό ζήτημα ενημέρωσε η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ, βάσει της επιστολής που έστειλε προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, με την οποία διατύπωνε την άποψη ότι ο ελληνικός κατάλογος των μεταρρυθμίσεων είναι «επαρκώς περιεκτικός», και «δεν είναι ευρύτερα αρκετά συγκεκριμένος». Ωστόσο από πλευράς του Ταμείου δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη τοποθέτηση.

Εν τω μεταξύ, να σταματήσει άμεσα την «ανθελληνική εκστρατεία» ζητά από την Bild η Γερμανική Ομοσπονδία Δημοσιογράφων επισημαίνοντας ότι το τελευταίο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας υπερβαίνει τα όρια της πολιτικής εκστρατείας. Η Bild με πρωτοσέλιδο τίτλο «ΟXI άλλα δισεκατομμύρια στους άπληστους Έλληνες», καλούσε υπέρ του «όχι» στην ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο για την έγκριση της παράτασης του ελληνικού προγράμματος. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μίχαελ Κόνκεν τόνισε ότι, με βάση τη δημοσιογραφική δεοντολογία, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ένας ολόκληρος λαός δυσφημείται για τις λανθασμένες οικονομικές αποφάσεις των πολιτικών του.
Keywords
Τυχαία Θέματα