Προγραμματικές και προϋπολογισμός στη Βουλή

Με την ομιλία του πρωθυπουργού στις 19:30 το απόγευμα, ξεκινά η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την ανάγκη γρήγορης εφαρμογή των συμφωνηθέντων με στόχο την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης

αξιολόγησης, ενώ πληροφορίες θέλουν τον κ. Τσίπρα να ανακοινώνει το προσωρινό πάγωμα του θέματος του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.Παράλληλα, θα αναφερθεί και σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα της συμφωνίας αλλά και στις πολιτικές για την ελάφρυνση των συνεπειών του μνημονίου για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για το αλαλούμ με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. "Σχεδόν ένα μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς η κυβέρνηση μετά την κατακραυγή, παραπαίει, δημιουργεί σύγχυση, λέει και ξελέει. Καλούμε τον κ. Τσίπρα, σήμερα κιόλας να εγκαταλείψει, επιτέλους, τις αριστερές ιδεοληψίες και τη φοροεπιδρομή", τονίζει σε ανακοίνωση η ΝΔ. Να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια τι θα πράξει χωρίς μισόλογα και προσωρινή «κατάψυξη», καλεί τον πρωθυπουργό η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Εν τω μεταξύ, κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, που συνεδρίασε χθες, ενέκρινε τις βασικές κατευθύνσεις του προσχεδίου που συντάχθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον, συζήτησε τις διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με στόχο την παρακολούθηση του εγχειρήματος και την υποβολή προτάσεων.

Οι προγραμματικές δηλώσεις αναμένονται και από την πλευρά των δανειστών, κι ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η άφιξη των πρώτων τεχνικών κλιμακίων. Λίγη ώρα πριν την έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων, το Eurogroup συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο ώστε να αποτιμήσει την πρόοδο που έχει γίνει έως τώρα στην υλοποίηση του Μνημονίου αλλά και για να επικυρώσει τη λίστα με τις 48 προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν έως τις 15 Οκτωβρίου, για την αποδέσμευση της πρώτης υποδόσης, ύψους 2 δισ. ευρώ.

Μήνυμα προς την κυβέρνηση, στέλνει με συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε νέα μέτρα μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων που εμπεριέχουν επιπλέον βήματα σταθεροποίησης των δημόσιων χρηματοοικονομικών, εμπροσθοβαρή μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, παροχή βοήθειας στις ελληνικές αρχές για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και να βελτιώσουμε το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα». Όπως ο ίδιος λέει, το μήνυμα αυτό θα μεταφέρει στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup της Δευτέρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα