Βρετανία: Προειδοποιούν οι Εργατικοί

Ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών στη Βρετανία Εντ Μίλιμπαντ θα υποστηρίξει σήμερα ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας στην ΕΕ θα βυθίσει τις επιχειρήσεις σε χάος για δύο χρόνια αν οι Συντηρητικοί κερδίσουν τις εκλογές.

Από την πλευρά του, ο Κάμερον, το κόμμα του οποίου απολαμβάνει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης
ως προς τους χειρισμούς του στον τομέα της οικονομίας, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, θα απευθύνει σήμερα προειδοποίηση ότι μία κυβέρνηση Εργατικών κινδυνεύει να προκαλέσει "οικονομικό χάος" και να αυξήσει τη φορολογία.

Σε ολοσέλιδη καταχώρηση που δημοσιεύεται σήμερα στους Financial Times και περιλαμβάνει δηλώσεις από ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου, οι Εργατικοί προειδοποιούν ότι η απειλή ενός Brexit (έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ) είναι "Η μεγαλύτερη απειλή για τις βρετανικές επιχειρήσεις".

"Δεν θα μπορούσε να υπάρχει τίποτα χειρότερο για τη χώρα μας ή για τις μεγάλες μας εξαγωγικές επιχειρήσεις από το να παίζουμε πολιτικά παιχνίδια με την παρουσία μας στην Ευρώπη", πρόκειται να πει αργότερα σήμερα σε ομιλία του στο Λονδίνο ο Μίλιμπαντ, σύμφωνα με αποσπάσματά της που δόθηκαν νωρίτερα στη δημοσιότητα.

"Πρόκειται για μία συνταγή για διετή αβεβαιότητα κατά την οποία η εισροή επενδύσεων θα παγώσει, δύο χρόνια χάους κατά τα οποία οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να κάνουν μελλοντικά σχέδια και δύο χρόνια χαμένων ευκαιριών για πρόοδο, κέρδος, ευημερία: ένας άμεσος και ορατός κίνδυνος για τις θέσεις εργασίας στη χώρα, τις βρετανικές επιχειρήσεις και τη βρετανική ευημερία".

Ορισμένοι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας κατηγορούν τον Μίλιμπαντ ότι δαιμονοποιεί τις μεγάλες επιχειρήσεις κι εκφράζουν φόβους ότι τα σχέδιά του για μία πιο επεμβατική προσέγγιση αναφορικά με τις ρυθμίσεις στον ενεργειακό και στον τραπεζικό τομέα κινδυνεύουν να καταστήσουν τη Βρετανία λιγότερο ελκυστική στους επενδυτές.

Μιλώντας στην εφημερίδα Telegraph, ο επιχειρηματίας και δωρητής των Εργατικών Άσεμ Άλαμ είπε ότι πολλά από τα σχέδια των Εργατικών -περιλαμβανομένου εκείνου για επιπλέον φορολόγηση στα ακίνητα μεγάλης αξίας και για την αύξηση του ανώτερου κλιμακίου φορολογικών συντελεστών εισοδήματος- "τιμωρούν" τη δημιουργία πλούτου και υποστήριξε ότι οι Συντηρητικοί έχουν καλύτερο πρόγραμμα στην οικονομία.

"Αυτό υπάρχει στα γονίδια του Συντηρητικού Κόμματος, η ικανότητά τους να θέτουν στη σωστή τροχιά την οικονομία. Επί του πραγματικού, θεωρώ ότι είναι το καλύτερο κόμμα στην Ευρώπη ως προς τη διαχείριση της οικονομίας", είπε ο Άλαμ.

Η προεκλογική εκστρατεία για την κρισιμότερη αυτή αναμέτρηση στη χώρα εδώ και δεκαετίες ξεκινάει σήμερα μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου από τη βασίλισσα Ελισάβετ και την παραίτηση της κυβέρνησης Κάμερον.

Ο Κάμερον, οι Συντηρητικοί του οποίου έρχονται στήθος με στήθος με τους Εργατικούς στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της χώρας με την ΕΕ ενόψει του δημοψηφίσματος μέχρι τα τέλη του 2017 αν κερδίσει στις εκλογές της 7ης Μαϊου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα