ΤτΕ: Αύξηση κατά 89% στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο α΄τρίμηνο

Κατά 1 δισ. ευρώ αυξήθηκε το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος αντανακλά στην επιδείνωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων καθώς και στην επιδείνωση του ισοζυγίου υπηρεσιών. Αντιθέτως, το ισοζύγιο αγαθών παρουσίασε βελτίωση.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών (εμπορικό ισοζύγιο) μειώθηκε κατά 359 εκατ. ευρώ, λόγω της πτώσης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων. Ωστόσο το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκε. Και τούτο διότι οι
εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκαν μόνο κατά 2,4%, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη για εισαγωγές αυξήθηκε κατά 9,3%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε, στα 1,627 δισ. ευρώ από 1,9 δισ. ευρώ πέρυσι,καθώς η μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές και λοιπές υπηρεσίες αντισταθμίστηκε μόνο μερικώς από την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Τα έσοδα από τον τουρισμό σημείωσαν μικρή αύξηση στα 531 εκατ. ευρώ από 471εκατ ευρώ πέρυσι.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, περιορίστηκε στα 453 εκατ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ πέρυσι λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών που αφορούν εισοδήματα από επενδύσεις (τόκους, μερίσματα, κέρδη) και της μείωσης των καθαρών λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων. Επίσης, το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος στο ίδιο διάστημα του 2014.

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε έλλειμμα 1,7 δισεκ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 308 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2014.

Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών τον Μάρτιο, οι άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν καθαρή μείωση 69 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα κυρίως δύο συναλλαγών: της εκροής 118 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης της συμμετοχής της εταιρίας Capital Group Companies Inc (ΗΠΑ) στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας Eurobank και της εισροής 61 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης της συμμετοχής της εταιρίας Fairfax Financial Holdings Limited (Καναδάς) στο μετοχικό κεφάλαιο της προαναφερθείσας τράπεζας.

Στο πρώτο τρίμηνο οι άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, μειώθηκαν κατά 64 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση κατά 6,7 δισεκ. ευρώ των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 11,4 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση των τοποθετήσεών τους σε μετοχές αλλοδαπών επιχειρήσεων ύψους 4,6 δισεκ. ευρώ. Επίσης, οι καθαρές υποχρεώσεις κατοίκων έναντι του εξωτερικού μειώθηκαν κατά 2,5 δισεκ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα