Το πρόγραμμα του Badminton για τη σεζόν

Έντεκα παραγωγές, ανάμεσα τους πολυαναμενόμενες ξένες μετακλήσεις, φημισμένα χορευτικά σύνολα, συναυλίες, αλλά και θεατρικές παραστάσεις με δημοφιλείς Έλληνες πρωταγωνιστές περιλαμβάνει για τη σεζόν 2015-2016 το πρόγραμμα του θεάτρου Badminton, που συμπληρώνει φέτος την πρώτη δεκαετία της ζωής του.

«Έχουμε γράψει τη δική μας ιστορία όλα αυτά τα χρόνια» ανέφερε στη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος, ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Μιχάλης Αδάμ, σημειώνοντας πως σχεδόν 2 εκατομμύρια θεατές έχουν περάσει το κατώφλι

του θεάτρου για να παρακολουθήσουν μια (ή και περισσότερες) από τις 1.615 παραστάσεις που έχει μέχρι στιγμής ανεβάσει το θέατρο. Αυτοί είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι αποκλειστικοί μας χορηγοί», που οδήγησαν το Badminton «σε ένα επίτευγμα, για πολλούς ακατόρθωτο».

Η οικονομική κρίση, βέβαια, δεν άφησε αλώβητες τις μεγάλης κλίμακας παραγωγές που χαρακτηρίζουν από καταβολής το ρεπερτόριο του θεάτρου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Αδάμ, η περσινή χρονιά δεν είχε την ίδια εισπρακτική ανταπόκριση, με αποτέλεσμα ο φετινός προγραμματισμός να είναι πολύ πιο «συγκρατημένος» από τα προηγούμενα χρόνια, με τις μουσικές εκδηλώσεις ν' αποκτούν πυκνότερη παρουσία. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Badminton να παρουσιάσει επιπλέον παραγωγές μετά το Πάσχα.

Σε ό,τι αφορά το ρεπερτόριο, το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν πρωτίστως οι τρεις εσωτερικές παραγωγές. Η πρώτη αφορά στο οικογενειακό-παιδικό θέαμα του μύθου του Ιάσονα σε σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου, με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο, καθώς και τη συμμετοχή σημαντικών δημιουργών από τον χώρο της μουσικής: Τον Νίκο Κηπουργό στη σύνθεση, τον Παρασκευά Καρασούλο στη συγγραφή του κειμένου και τη Σαββίνα Γιαννάτου σε διπλή εμφάνιση (από 31/10).

Τον Ιανουάριο του 2016, η συνάντηση της μουσικής του Θάνου Μικρούτσικου πάνω στην ποίηση του Νίκου Καββαδία θα αποτυπωθεί στη μουσική παράσταση «Σταυρός του Νότου», σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και 50 συντελεστές επί σκηνής (Στέλιος Μάϊνας, Σταύρος Ζαλμάς, Ρίτα Αντωνοπούλου, Μηνάς Χατζησάββας, Ελισάβετ Μουτάφη κ.ά.).

Ακολουθεί, τον Μάρτιο, ένα από τα πιο αγαπημένα μιούζικαλ του Μπροντγουέι , η θρυλική δημιουργία του Μπομπ Φος «Sweet Charity», που θα ανέβει στο Badminton με ελληνικό καστ (Σταύρος Ζαλμάς, Μέμος Μπεγνής, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Νάντια Μπουλέ κ.ά.). Ο κορυφαίος χορογράφος, και τιμημένος με βραβείο Tony, Τσετ Γουόκερ αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία και επιλέγει τη Σμαράγδα Καρύδη για να υποδυθεί τον ομώνυμο ρόλο. Το κείμενο απέδωσαν στα ελληνικά ο Γιώργος Καπουτζίδης με τον Σταμάτη Πατρώνη, την ελληνική εκδοχή των στίχων επιμελήθηκε ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, ενώ τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Αλέξανδρος Πρίφτης.

Από τις μετακλήσεις ευρωπαϊκών οργανισμών θεάτρου και χορού, ξεχωρίζει το μιούζικαλ-φαινόμενο της τελευταίας δεκαπενταετίας «Mama Mia!», που επιστρέφει στο Badminton απευθείας από το Γουέστ Εντ του Λονδίνου (5-15/11), η πρώτη εμφάνιση του Εθνικού Θεάτρου της Πράγας με την εμβληματική παραγωγή του «Laterna Magika» (11-16/12) -ένα ποιητικό παραμύθι που συνδυάζει κινηματογράφο, θέατρο, χορό, μαύρο θέατρο, παντομίμα και μαριονέττες-, καθώς και τα πολυβραβευμένα μπαλέτα των Μπολσόι, που θα παρουσιάσουν το κλασικό χριστουγεννιάτικο παραμύθι του «Καρυοθραύστη» (19-27/12).

Τον προγραμματισμό των μουσικών εκδηλώσεων θα ανοίξει το αφιέρωμα στη σπουδαία συνθέτη Βάσω Αλλαγιάννη, τραγούδια της οποίας θα ερμηνεύσουν οι Χάρις Αλεξίου, Ορφέας Περίδης, Μανώλης Λιδάκης, Πίτσα Παπαδοπούλου και Βασίλης Λέκκας (27/10).

Ακολουθεί τον Μάιο η συναυλία του «σύγχρονου ηγέτη του Progressive Rock» Στίβεν Γουίλσον (5/5).

Επιπλέον, το Badminton εγκαινιάζει μια συνεργασία με την ΕΡΤ, καθώς η ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της δημόσιας τηλεόρασης δρομολογεί τρεις συναυλίες βασισμένες σε τρεις ξεχωριστές θεματικές ενότητες.

Τέλος, για τρίτη χρονιά θα συνεχιστεί το πρωτοποριακό δρώμενο «Dialogue in the Dark», όπου μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, άτομα με μειωμένη ή καθόλου όραση οδηγούν τους επισκέπτες σε μία βόλτα στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας. Η διαδραστική αυτή εμπειρία συνιστάται τόσο για ενήλικες, όσο και για παιδιά από 8 ετών και άνω (από 25/9 και για όλη τη χρονιά).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα