Θέατρο Δόρα Στράτου: Παραστάσεις

Με ένα πλήρες πρόγραμμα χορευτικών εκδηλώσεων, ξεκινά για φέτος το καλοκαίρι, το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα το ιστορικό Θέατρο Ελληνικών Χορών "Δόρα Στράτου". Οι καθημερινές παραστάσεις ξεκίνησαν χθες (Τρίτη 24 Μαΐου) και ολοκληρώνονται στις 18 Σεπτεμβρίου.

    Σε κάθε παράσταση συμμετέχει το συγκρότημα των 75 χορευτών που διαθέτει το θέατρο, καθώς επίσης μουσικοί
και τραγουδιστές. Η κάθε ενότητα περιλαμβάνει χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, η κάθε μία από τις οποίες παρουσιάζεται με αυθεντικές φορεσιές, μουσικά όργανα, τραγούδια και χορούς της περιοχής.

    Το πρώτο πρόγραμμα, -η διάρκεια του οποίου είναι 90 λεπτά-, περιλαμβάνει χορούς και τραγούδια από τo Ζαγόρι Ηπείρου, την Αμοργό, την Βέροια Ημαθίας, το Σουφλί Διδυμοτείχου Έβρου, τη Σαμοθράκη, τη Ρούμελη και το Μοριά. Το χορευτικό πρόγραμμα θα αλλάζει κάθε δεύτερη Τρίτη, έτσι ώστε να παρουσιάζονται όσο το δυνατό περισσότεροι παραδοσιακοί χοροί.

    Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται το θέατρο, από Τετάρτη έως Κυριακή, ενώ οι ώρες των παραστάσεων είναι 21:30 για Τετάρτη- Παρασκευή, ενώ για το Σάββατο και την Κυριακή, 20:15. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 5 έως και 15 ευρώ.

    Το θέατρο Ελληνικών Χορών "Δόρα Στράτου" είναι ένα ζωντανό μουσείο του ελληνικού χορού, το οποίο λειτουργεί από το 1953. Το θέατρο διαθέτει κηποθέατρο 860 θέσεων απέναντι από την Ακρόπολη στο Λόφο Φιλοπάππου, εκεί όπου δίδονται οι καθημερινές παραστάσεις από το συγκρότημα των 75 χορευτών, τους οργανοπαίκτες και τους τραγουδιστές. Το βασικό χορευτικό συγκρότημα αποτελείται από 50 χορευτές, 25 άντρες και 25 γυναίκες νεαρής ηλικίας. Επιπλέον συμμετέχουν χορευτές καταγόμενοι από ειδικές περιοχές, όπως η Κρήτη ή ο Πόντος, καθώς και χορευτές που μετακαλούνται από άλλες περιοχές.

    Το κυρίως μουσικό συγκρότημα αποτελείται από 15 οργανοπαίχτες και τραγουδιστές, όπου προστίθενται πάλι οι μετακαλούμενοι για ορισμένες περιοχές.

    Στη σχολή που διαθέτει το θέατρο δίνονται μαθήματα για αρχάριους, προχωρημένους ή παιδιά με αρκετά χαμηλή συνδρομή (για τους ενήλικες η εγγραφή είναι 15 ευρώ το χρόνο και 90 ευρώ το τρίμηνο, ενώ για τα παιδιά η εγγραφή είναι 15ευρώ και το τρίμηνο 55 ευρώ ), σεμινάρια και διαλέξεις για πεπειραμένους χορευτές και δασκάλους συγκροτημάτων. Επίσης, δίνονται μαθήματα ελληνικών χορών σε Έλληνες όλο το χρόνο, καθώς και σε ξένους στην αγγλική γλώσσα, το καλοκαίρι, ενώ τον Σεπτέμβριο τα μαθήματα είναι δωρεάν.

    Οι μαθητευόμενοι διδάσκονται τους πιο διαδεδομένους χορούς από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, από πεπειραμένους χοροδιδασκάλους .

    Σε αντίθεση με άλλους φορείς, τα μαθήματα της σχολής του θεάτρου απευθύνονται κυρίως σε ενήλικες - η μέση ηλικία είναι 25 ετών περίπου. Τα μαθήματα γίνονται στη μεγάλη κλειστή αίθουσα στο Λόφο Φιλοπάππου, όλες τις ημέρες της εβδομάδας ενώ λειτουργούν συνολικά 28 τμήματα, που το καθένα διαρκεί μιάμιση ώρα (εκτός από τα τμήματα για παιδιά, τις Κυριακές, που
Keywords
Τυχαία Θέματα