«Θα δημιουργήσω πολιτικό ευρωπαϊκό δίκτυο»

Την πρόθεση του να δημιουργήσει ένα πολιτικό ευρωπαϊκό δίκτυο που θα αντιταχθεί στις σαθρές συμμαχίες γνωστοποίησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή στον αυστραλιανό ραδιόφωνο ABC.

O κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, που την "τρέχει" μια ομάδα που δεν έχει νομική υπόσταση και δεν λογοδοτεί σε κάποιο κοινοβούλιο. "Στον πρώτο μου λόγο στο eurogroup, δήλωσα ότι υπάρχει από τη μια η δέσμευση της Ελλάδος να τηρήσει τα συμφωνηθέντα των προηγούμενων κυβερνήσεων

και από την άλλη η εντολή του ελληνικού λαού από τις εκλογές να αλλάξει το πρόγραμμα. Έπρεπε λοιπόν να ανοίξει ένας διάλογος ώστε να υπάρξει σύνθεση μεταξύ αυτών των δύο". O Γάλλος υπουργός οικονομικών Sapin που μίλησε μετά, υποστήριξε αυτό που είπα. O Schaeuble τα αγνόησε, λέγοντας ότι αν οι εκλογές άλλαζαν τις συμφωνίες η ευρωζώνη δε θα ήταν λειτουργική. Είπε συγκεκριμένα "οι εκλογές δεν επιτρέπεται να αλλάξουν κάτι"

Σε ερώτηση αν πρόκειται να ξαναβρεθεί στα έδρανα του ελληνικού κοινοβουλίου ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι αυτή τη φορά θα παραμείνει εκτός και ότι ο λόγος είναι πως το κόμμα και ο ηγέτης που υπηρέτησε, αποφάσισαν να αλλάξουν εντελώς ρώτα και να υιοθετήσουν οικονομική πολιτική που δεν έχει απολύτως κανένα νόημα και δεν πιστεύει ότι θα έπρεπε να υπογράψουμε τη συμφωνία. "Σε λίγους μήνες το καράβι θα βρεθεί πάλι στα βράχια και δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε στους ανθρώπους που ψήφισαν ΟΧΙ στο πρόγραμμα, ότι αυτό είναι εφαρμόσιμο ενώ δε θα είναι", υποστήριξε

Σε ερώτηση αν θα συμπορευτεί με κάποια από τις ομάδες που αποσχίστηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στη Λαϊκή Ενότητα λέγοντας ότι είναι μια ομάδα 25-30 βουλευτών που τους συμπαθεί και τον συμπαθούν αλλά δεν θα ενσωματωθεί σε αυτή γιατί έχουν θεμελιώδεις διαφωνίες. Δεν πιστεύει ότι από αυτό το κοινοβούλιο θα δημιουργηθεί αυτοδυναμία ενάντια της παράλογης οικονομικής πολιτικής. Αυτή η εκλογική αναμέτρηση κατά τη γνώμη του είναι άκαρπη.

"Θα παραμείνω πολιτικά ενεργός, ίσως πιο ενεργός από πριν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα δημιουργήσω ένα δίκτυο, γιατί σε εθνικό επίπεδο πιστεύω σχηματίζονται σαθρές συμμαχίες με την Ευρώπη που λειτουργεί σαν ενα "μπλοκ" με δικά του μακροοικονομικά ενδιαφέροντα που δεν λειτουργεί πλέον. Πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που κατά κάποιο τρόπο θα εμπλέκεται σε ένα πανευρωπαϊκό κόμμα." είπε χαρακτηριστικά ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

Μιλώντας για τον Αλέξη Τσίπρα είπε πως δεν νομίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι το μνημόνιο αυτό είναι βιώσιμο. Σέ έναν παραλληλισμό που έγινε με την ελληνική μυθολογία και το Σίσυφο, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι πάντα πίστευε πως ο Σίσυφος ήταν ανόητος. Παρομοίασε τον κ. Τσίπρα με το Σίσυφο που σπρώχνει ένα βράχο λιτότητας προς την κορυφή του λόφου ενάντια στους νόμους της οικονομίας και τις ηθικές αρχές του.

Αναφορικά με τις κατηγορίες που δέχεται από το εσωτερικό της χώρας ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι "εύχομαι να προχωρήσουν στις ενέργειες αυτές, δεν υπάρχει δικαστήριο ή αρένα ή κάποιο φόρουμ που δεν θα παραστώ να υπερασπιστώ τις θέσεις μου και όσα έκανα. Δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας σε αυτά που λένε, όχι ότι ισχυρίζονται κάτι σημαντικό. Δυνάμεις πίσω από το σχέδιο της Τρόικα αντιπαθούν την προσπάθεια που κάναμε από τον Ιανουάριο, που δώσαμε στους Έλληνες και τους Ευρωπαίους πίσω το χαμόγελο και την αισιοδοξία ότι η δημοκρατία μπορεί να αλλάξει τα πράγματα σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζει ο Δρ. Schaeuble."

Πηγή: Capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα