Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 1900 - 2015

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 115 χρόνων από την δημιουργία του πρώτου ταχυδρομικού ταμιευτηρίου σε ελληνικό έδαφος, στην αυτόνομη και ακμάζουσα οικονομικά και κοινωνικά, Κρήτη, πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης ιστορικών τεκμηρίων για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
με τίτλο "Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 1900 - 2015, Εκατόν δεκαπέντε χρόνια προσφοράς στην ελληνική κοινωνία".

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank Νίκος Καραμούζης ανέφερε: "Χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα για να αποκτήσουμε την ουσιαστική ανεξαρτησία μας, μέσω ενός σχεδίου ανάπτυξης και απασχόλησης, μέσω της βελτίωσης των όρων οικονομικής εξωστρέφειας, μέσω της βελτίωσης των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων. Με γενναίες μεταρρυθμίσεις, με ισχυρό τραπεζικό σύστημα και ανοιχτές αγορές, με αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με κοινωνική δικαιοσύνη. Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε τις μεγάλες δυνατότητες που έχουμε μπροστά μας, τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα με οφέλη και μέτρα επιτυχίας για όλους. Η παράταση της τρέχουσας αβεβαιότητας, τολμώ να πω, ναρκοθετεί αυτή την προσπάθεια. Ευχόμαστε, όλη η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, με τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, να προχωρήσει σύντομα με ρεαλισμό και γενναιότητα σε μία συμφωνία κοινωνικά ισορροπημένη και αναπτυξιακά προσανατολισμένη, διασφαλίζοντας τα μακροχρόνια συμφέροντα της χώρας, αλλά και των εργαζομένων. Σε μια τέτοια περίπτωση είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η σταθερότητα, η ρευστότητα, η οικονομική ανάπτυξη και η προοπτική θα επιστρέψουν γρήγορα στον τόπο μας".

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας τόνισε ότι: "Η τράπεζά μας είναι ένας μοναδικός συνδυασμός παράδοσης, ιστορίας, δυναμισμού και καινοτομίας, καθώς προέρχεται από συγχωνεύσεις τραπεζικών ιδρυμάτων, που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και το καθένα συνέβαλλε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο στη διαμόρφωση του σημερινού μας οργανισμού" και σημείωσε ότι στα άμεσα σχέδια της τράπεζας είναι να αποκαλύψει στο αθηναϊκό κοινό το θεμιστόκλειο τείχος του 4ου π.Χ. αιώνα που βρίσκεται στα θεμέλια του ιστορικού κτιρίου του Τ.Τ. της οδού Πεσμαζόγλου, αντικαθιστώντας το δάπεδο με διαφανές υλικό, εφόσον είναι τεχνικά εφικτό.

Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο γενικός διευθυντής Marketing, Εταιρικής Επικοινωνίας και Πελατειακών Σχέσεων της Eurobank Μιχάλης Βλασταράκης είπε: "Η σημερινή έκθεση έχει οργανωθεί κατά βάση από το νεοσύστατο Τμήμα Ιστορικού Αρχείου της Eurobank, το οποίο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να κάνει σημαντική δουλειά, έχοντας θέσει φιλόδοξους στόχους για το μέλλον: να συγκεντρώσει, τακτοποιήσει, διαφυλάξει, και αξιοποιήσει, για την τράπεζα και την κοινωνία, σε επιστημονική βάση και σύμφωνα με κανόνες και πρότυπα της διεθνούς αρχειονομίας, το συσσωρευμένο, πλούσιο πλέον, ιστορικό-τεκμηριωτικό υλικό της τράπεζάς μας και του ομίλου, το οποίο καλύπτει χρονικά πάνω από έναν αιώνα τραπεζικής ιστορίας της χώρας".

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΝΤΤ Αντώνης Δεληχάτσιος στην ομιλία του τόνισε: "Το Τ.Τ. έπαψε να υπάρχει με την νομική μορφή που το γνωρίζαμε τον Ιανουάριο του 2013. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η απόφαση που ήταν καθαρά πολιτική ήταν λάθος επιλογή. Η ιστορία θα αποδώσει τις ευθύνες, στο σήμερα, όμως, η καινοτόμος στρατηγική της τράπεζας, μια τράπεζα με δύο εμπορικά σήματα είναι εμπνευσμένη και ωφέλιμη. Η αυτόνομη διακριτή λειτουργία του Δικτύου Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου διατηρώντας το brand name, το προσωπικό και την πελατεία, δίνουν στην τράπεζα το συγκριτικό πλεονέκτημα. Η συνεργασία με τον ΕΛΤΑ πρέπει όχι μόνο να συνεχισθεί, αλλά και να ενισχυθεί με σύγχρονες μεθόδους προς όφελος της κοινωνίας και των οργανισμών μας. Λύσεις, επομένως, υπάρχουν ακόμα και την εποχή της κρίσης, λύσεις που είναι και εφικτές και ουσιώδεις. Χρειάζεται μια σοβαρή εκστρατεία, να ξαναβάλει την αποταμίευση στην ατζέντα των πολιτών, να αναδείξει την αξία και τα πλεονεκτήματά της, να δημιουργήσει μια σύγχρονη αποταμιευτική συνείδηση, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους. Είναι σίγουρα προς το συμφέρον της κοινωνίας και της οικονομίας".

Η μόνιμη έκθεση βρίσκεται στο ισόγειο του ιστορικού κτιρίου διοίκησης του Τ.Τ. στην οδό Πεσμαζόγλου 2 - 6, στο οποίο έχει γίνει πλήρης ανακαίνιση και περιλαμβάνει εκθέματα που χωρίζονται σε επτά θεματικές ενότητες:

1. Ιστορικό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (θεσμικά κείμενα).

2. Προσφορά στην ελληνική οικονομία και κοινωνία (αρχειακό υλικό, δημοσιεύματα, κείμενα - νόμοι, βιβλιάρια καταθέσεων, κουμπαράδες).

3. Αποταμίευση, Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, Διεθνές Ινστιτούτο Ταμιευτηρίων (εκδόσεις και δημοσιεύματα, παλαιά ημερολόγια, παλαιά βιβλιάρια καταθέσεων, κ.ά.).

4. Διαχρονική εξέλιξη και πρόοδος (οικονομικά μεγέθη, ετήσιοι προϋπολογισμοί, ισολογισμοί κ.λπ., παραστατική απεικόνιση κυριότερων σταθμών της δράσης του).

5. Η στέγαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (εικόνες, δημοσιεύματα και φωτογραφίες από τους χώρους στέγασης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μέχρι σήμερα).

6. Το προσωπικό (κανονισμοί-οργανισμοί προσωπικού, αρχειακό και φωτογραφικό υλικό).

7. Ημερολόγια, δημόσια προβολή, εορτασμοί (ημερολόγια, διαφημιστικό υλικό, ατζέντες αναμνηστικές αφίσες και εκδόσεις).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα