Σύγκρουση λόγω του γαλλικού προϋπολογισμού

Η Γαλλία κήρυξε χθες την ανεξαρτησία της από το καθεστώς λιτότητας που ισχύει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι έντονες πολιτικές αντιδράσεις που υπήρξαν, όμως, δείχνουν πόσο δύσκολο θα είναι για τον Φρανσουά Ολάντ να οδηγήσει την οικονομία της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης.

Κάτω από την πίεση της ΕΕ, η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε χθες ένα σχέδιο προϋπολογισμού που προβλέπει περικοπή των δημοσίων δαπανών κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη τριετία. Το Παρίσι αρνείται όμως να προχωρήσει πιο γρήγορα σε αυτές τις περικοπές,
προειδοποιώντας ότι κινδυνεύει η εύθραυστη γαλλική οικονομία.

«Χωρίς να αρνείται τις δημοσιονομικές της ευθύνες, η κυβέρνηση απορρίπτει τη λιτότητα», τονίζεται σε ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης.

Η τακτική αυτή φέρνει το Παρίσι σε αντιπαράθεση με τους βασικούς εταίρους του στην ευρωζώνη, και κυρίως με το Βερολίνο, που επισημαίνουν ότι η Γαλλία ζητά ειδική μεταχείριση, τη στιγμή που χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία κατάφεραν να «νοικοκυρέψουν» τα οικονομικά τους. Την ίδια στιγμή, όμως, οι επικριτές του Ολάντ στη Γαλλία τον κατηγορούν ότι επιβάλλει υπερβολική λιτότητα, καθώς οι περικοπές των δαπανών θα γίνουν στην υγεία, στα οικογενειακά επιδόματα, στην πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων και σε άλλους τομείς.

Ο γάλλος πρόεδρος, του οποίου η δημοτικότητα είναι χαμηλότερη από εκείνη οποιουδήποτε άλλου προέδρου στη σύγχρονη ιστορία, προσπαθεί να βαδίσει σε μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην προώθηση της ανάπτυξης και την ικανοποίηση των ευρωπαίων αξιωματούχων που ζητούν από τις χώρες να μειώσουν τα ελλείμματά τους. Προκειμένου να μη διολισθήσει η γαλλική οικονομία σε ύφεση, το 2015 θα εφαρμοστεί λιγότερο από το μισό των συνολικών περικοπών.

Παρόλα αυτά, πριν ακόμη ανακοινωθεί το σχέδιο προϋπολογισμού, οι φαρμακοποιοί και οι συμβολαιογράφοι έκλεισαν τα μαγαζιά τους και χιλιάδες υπάλληλοι βγήκαν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το άνοιγμα των επαγγελμάτων. Νέες διαδηλώσεις αναμένεται να γίνουν το Σαββατοκύριακο.

Η συνέχιση της στασιμότητας στη Γαλλία, ή η διολίσθηση της χώρας σε ύφεση, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανάκαμψη της Ευρώπης, η οποία είναι εξαιρετικά αργή. Την Τρίτη, η Ιταλία προειδοποίησε ότι η οικονομία της οδεύει προς μια τρίτη χρονιά ύφεσης και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα εκπληρώσει τον στόχο για τη μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2017.

Η ανεργία στην ευρωζώνη παραμένει στο 11,5%, τη στιγμή που η αμερικανική οικονομία μοιάζει να ανακάμπτει από τη χειρότερη κρίση μετά το 1930 και η ανεργία έχει υποχωρήσει από το 10% στο 6%.

Η Γαλλία υποστηρίζει σήμερα ότι οι συγκυρίες δικαιολογούν την παραβίαση των κανόνων της ευρωζώνης, για τη διαμόρφωση των οποίων η ίδια έπαιξε αποφασιστικό ρόλο μαζί με τη Γερμανία. «Λάβαμε την απόφαση να προσαρμόσουμε τον ρυθμό μείωσης του ελλείμματος στην οικονομική κατάσταση της χώρας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Καθώς οι περικοπές των δαπανών θα γίνουν σε διάστημα τριετίας, τόνισε, το έλλειμμα δεν θα πέσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2017.

Επιπλέον, το χρέος υπερέβη για πρώτη φορά το όριο των 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί στο 95% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το 60% που ζητά η ΕΕ.

Η Επιτροπή θα εξετάσει μέσα στον Οκτώβριο το σχέδιο προϋπολογισμού της Γαλλίας και αν κρίνει ότι παραβιάζονται οι κανόνες, είναι πιθανό να επιβάλει πρόστιμα και κυρώσεις.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είπε τον περασμένο μήνα στον γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς ότι η χώρα του έχει πολύ φιλόδοξα σχέδια για τη μείωση των δημοσίων δαπανών, οι οποίες φτάνουν το 56% του ΑΕΠ και είναι από τις υψηλότερες στην ευρωζώνη. Όμως, πρόσθεσε, η Γαλλία πρέπει να προχωρήσει σε πιο τολμηρές αλλαγές αν θέλει να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Οι περικοπές που ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση έχουν στόχο εν μέρει να αντισταθμιστούν οι φοροελαφρύνσεις ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ που υποσχέθηκε ο Ολάντ στις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του Συμφώνου Ευθύνης. «Δεν υπάρχει σχέδιο εξοικονόμησης που να μην είναι επώδυνο», προειδοποίησε την Τρίτη το γαλλικό έθνος. «Αν δεν ακουστούν κραυγές, σημαίνει ότι δεν κάνουμε οικονομία».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ από New York Times
Keywords
Τυχαία Θέματα